15 березня 2018 р. у рамках проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) відбулася конференція "На шляху до енергоефективності: виклики, реформи, успіхи", яка підбила вражаючі підсумки спільної роботи Проекту, його партнерів та бенефіціарів, досягнуті за чотири роки діяльності Проекту в Україні.

Серед гостей та спікерів конференції були представники Уряду України, Народні депутати України, представники USAID, члени міжнародних фінансових організацій, міжнародні донори, представники національних державних агентств, неурядових організацій, професійних асоціацій та наукової спільноти, керівництво міст-партнерів Проекту USAID, лідери громад та інші.

Конференція включала два розділи, присвячені досягненням Проекту USAID відповідно на національному та муніципальному рівнях.

 

Дискусія на національному рівні була зосереджена на підтримці Проектом Уряду України в удосконаленні законодавчої бази для здійснення необхідних реформ у муніципальному енергетичному секторі, впровадження системи тарифного регулювання, адаптації системи соціального захисту для її динамічного функціонування в комунальній сфері, а також для підвищення спроможності до розробки та впровадження стратегій низьковуглецевого розвитку.

Серед учасників обговорення роботи на національному рівні були: Остап Семерак, Міністр екології та природних ресурсів України; Сьюзан Косінскі Фрітц, Директор Місії USAID в Україні та Білорусі; Альона Бабак, Народний депутат України, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства; Дмитро Вовк, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг; Сергій Савчук, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження; Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України; Сергій Масліченко, Асоційований директор департаменту енергоефективності та змін клімату ЄБРР в Україні; Діана Корсакайте, Керівник Проекту USAID.

Друга робоча група була присвячена співпраці Проекту з містами-партнерами та висвітлювала кращі практики реформування секторів енергетики та комунальних послуг на муніципальному рівні. Загалом, Проект співпрацював з 36 муніципалітетами, що охоплюють 44% міського населення країни. Проект допоміг містам розробити Плани дій сталого енергетичного розвитку та налаштувати операційні аспекти систем енергоменеджменту та енергомоніторингу. Крім того, експерти Проекту та місцеві фахівці працювали над інвестиційними каталогами, техніко-економічним обґрунтуваннями та бізнес-планами, що дозволило містам отримувати фінансування для реалізації численних проектів з енергоефективності та відновлюваної енергії у ключових галузях комунальної інфраструктури. Особливу увагу в співробітництві було приділено інформаційно-просвітницьким заходам, спрямованим на зміну поведінки українців щодо енергоефективності (ЕЕ) та сприяння використанню ресурсів альтернативної енергетики (АЕ). Це включало безпосередню роботу зі споживачами під час публічних заходів, розробку та розповсюдження численних інформаційних матеріалів та соціальної реклами, прес-заходи та кампанії у ЗМІ. В результаті успішної роботи понад 87% населення міст-партнерів реалізували в своїх будинках заходи ЕЕ/АЕ; 330 мільйонів доларів було залучено для фінансування проектів, що мають життєво важливе значення для підвищення енергоефективності міст.

Учасники обговорення роботи на муніципальному рівні: Олександр Симчишин, Міський голова м. Хмельницький; Микола Вітенко, Перший заступник Міського голови м. Івано-Франківськ; Сергій Мішок, Перший заступник Міського голови м. Запоріжжя; Михайло Когут, Перший заступник Міського голови м. Маріуполь; Володимир Войтенко, Перший заступник Міського голови м. Суми; Людмила Максименко, Начальник відділу економічного розвитку Чернігівської міської адміністрації; Віра Ілляш, директор з питань комунікації та зв’язків з урядом Проекту USAID.


ПРЕЗЕНТАЦІЇ МІСТ-ПАРТНЕРІВ
 

ЗАПОРІЖЖЯ

МАРІУПОЛЬ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

СУМИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

ЧЕРНІГІВ

КАТАЛОГ

"НА ШЛЯХУ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ: ВИКЛИКИ, РЕФОРМИ, УСПІХИ"

 

ВІДЕОРОЛИК