Фахівці Проекту USAID розробили для міста технічну документацію та підготували повний пакет юридичних паперів, необхідних для оголошення конкурсу. Його проведуть, аби обрати концесіонера для реалізації проекту з реконструкції полігону твердих побутових відходів (ТПВ) із впровадженням системи збору та утилізації звалищного газу для вироблення електричної та теплової енергії.

Проект передбачає великий обсяг робіт, зокрема встановлення високотехнологічного обладнання. Система збору та первинної підготовки звалищного газу до утилізації складається зі свердловин, трубопроводів, колекторів, сепараторів вологи та механічних часток. Система обліку газу забезпечує вимірювання об’ємних витрат біогазу (що подається на генератори), його тиску, температури, хімічного складу та облік вказаних параметрів. Біогаз без попереднього збагачення утилізується в поршневих генераторах із двигунами внутрішнього згорання і через трансформаторну підстанцію передається в мережу. Збір звалищного біогазу дозволяє скоротити кількість небезпечних токсичних, у тому числі канцерогенних, органічних сполук (ароматичних вуглеводнів, формальдегіду, діоксинів тощо), які надходять в атмосферне повітря з поверхні полігону.

За результатами розробленого попереднього ТЕО визначена оптимальна потужність генерувального обладнання з використанням дегазації полігону ТПВ – 1000 кВт. Запропоноване модульне виконання генераторних блоків дозволить нарощувати вироблену потужність пропорційно кількості і потужності одиничних блоків. Пізніше, залежно від виснаження потоку біогазу з тіла полігону ТПВ, частину генерувальних модулів можна буде демонтувати і встановити на інших таких полігонах. Проект також передбачає проведення робіт із укріплення схилів полігону ТПВ (насипу твердих побутових відходів).

Проект є потенційно привабливим для інвесторів, адже, за попередніми розрахунками, необхідні інвестиції для реалізації проекту оцінені майже у 67,2 млн грн, а простий термін окупності системи збору та утилізації звалищного газу – менше ніж у 3 роки.

Уже в цьому році міська влада планує оголосити конкурс на вибір концесіонера для реалізації даного проекту на умовах державно-приватного партнерства. Це буде один із перших в Україні подібних проектів, реалізованих із залученням приватних інвестицій.