Фахівці Проекту USAID допомагають Чернігову, Хмельницькому та Тернополю залучити від €5 млн кредитних коштів на пільгових умовах (ставка близько 1,31% річних у євро) від Європейського інвестиційного банку для модернізації комунальної інфраструктури.

Міста-партнери Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) Хмельницький, Чернігів та Тернопіль виявили зацікавленість в участі в проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» (далі – Програма).  Мета Програми – реалізація енергоефективних заходів у громадських будівлях. Кошти на її фінансування в обсязі €400 млн для модернізації інфраструктури житлово-комунального господарства України виділить Європейський інвестиційний банк (ЄІБ),  відповідно до Фінансової угоди від 23 липня 2015 року. Реалізація енергоефективних заходів у громадських будівлях сприятиме створенню комфортних температурних умов в їхніх приміщеннях, підвищенню ефективності навчального процесу, зниженню захворюваності серед відвідувачів навчальних та покращенню умов в лікувальних закладах. Окрім того, впровадження проектів має позитивний екологічний ефект. Він, передусім, пов'язаний зі скороченням обсягу шкідливих викидів парникових газів (CO2) на джерелах теплопостачання за рахунок зменшення потреби закладів у тепловій та електричній енергії. Очікується, що в результаті виконання цих заходів міста досягнуть цілей, що передбачені у Планах дій зі сталого енергетичного розвитку, підготовлених за допомогою експертів Проекту USAID.

Місто Хмельницькийподало заявку на внесення до Програми інвестиційного проекту з упровадження енергоефективних заходів22 навчальних та 9 лікувальних закладів, загальною площею понад 150 тис. м2. Проекти спрямовані на скорочення обсягів споживання теплової та електричної енергії. Серед запропонованих енергоефективних заходів: заміна ламп розжарювання на енергоощадні; встановлення аераторів на водопровідні крани або заміна кранів; облаштування ІТП із погодним регулюванням; теплоізоляція трубопроводів та засувок систем теплопостачання; гідравлічне регулювання систем опалення; термомодернізація зовнішніх стін і дахового перекриття; заміна вікон на двокамерні металопластикові; утеплення зовнішніх вхідних та балконних дверей. Попередня вартість проекту – 186 млн грн, термін окупності – 10 років, норма рентабельності – 12%. Очікується, що в результаті реалізації проекту щорічне споживання теплової енергії закладами скоротиться на 12 373 МВт×год. При цьому бюджетні видатки на їхнє енергозабезпечення знизяться майже на 16 млн грн щорічно. Зниження викидів СО2в атмосферу передбачається на рівні понад 4 тис. т. Відвідувачі закладів отримають комфортні умови для навчального та лікувального процесу.

Місто Чернігів виявило зацікавленість на участь в Програмі з інвестиційним проектом, що передбачає впровадження енергоефективних заходів на суму майже 200 млн грн у 73 закладі  бюджетної сфери, загальною площею понад 270 тис. м2. До запропонованих будівель належать: 32 загальноосвітні заклади, 38 дошкільних навчальних закладів та 3 інші спеціалізовані заклади. Рентабельність проекту становить 11%, термін окупності – 11 років. Під час впровадження проекту заплановані: (1) здійснення комплексної термомодернізації будівель (у 7 закладах); (2) заміна вікон на енергоефективні металопластикові конструкції (у 51 закладі); (3) утеплення та реконструкція покрівель
(у 14 закладах); (4) утеплення та реконструкція покрівель басейнів (у 9 закладах); (5) утеплення фасадів
(у 12 закладах); (6) гідравлічне налагодження систем опалення (в 40 закладах); (7) встановлення твердопаливної модульної котельні в 1 закладі. В результаті втілення цих заходів бюджетні видатки на енергозабезпечення закладів будуть скорочені орієнтовно на 13 млн грн щорічно, споживання теплової енергії зменшиться на 9 881 МВт
×год/рік, а обсяг викидів СО2 в атмосферу скоротиться більш ніж на 3,3 тис. т. Очікується, що як і в м. Хмельницькому, основним джерелом фінансування проекту будуть кредитні ресурси Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Окрім того, за умови реалізації проекту, місто готове профінансувати частину витрат, пов’язаних із розробленням проектно-кошторисної документації.

Місто Тернопіль за рахунок позикових коштів планує провести глибоку термомодернізацію 83 закладів освіти та науки. В рамках проекту передбачається реабілітація системи теплопостачання, передусім заміна та теплоізоляція системи інженерних мереж, встановлення системи автоматичного управління, терморегулюючих клапанів, балансування системи, заміни радіаторів опалення на загальну суму приблизно 840 млн грн. Окрім того, за рахунок зменшення споживання енергоносіїв в результаті впровадження проекту рівень викидів СО2 скоротиться на 5600 тонн на рік. Кінцевими споживачами даного проекту безпосередньо стануть вихованці, викладацький склад та технічний персонал загальноосвітніх шкіл (майже 28 тис. осіб) та дошкільних навчальних закладів (понад 12 тис. осіб), що становить близько 20% населення міста Тернополя.

Для підтримки реалізації енергоефективних заходів у бюджетних будівлях Хмельницького, Чернігова та Тернополя за кредитною угодою з ЄІБ в рамках проекту USAID розпочався процес проведення енергетичного сканування бюджетних будівель (планується охопити 187 будівель) та підготовки попередніх техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) проектів з підвищення енергетичної ефективності громадських будівель. ТЕО міститимуть як мінімум три альтернативних пакети енергоефективних заходів (варіантів) для потенційного фінансування. Вони базуватимуться на критеріях інвестора, рекомендаціях щодо найбільш прийнятного варіанту з урахуванням економічних (фінансових), технічних, екологічних та інших факторів. Уже влітку розроблені ТЕО будуть презентовані та обговорені з громадськістю пілотних міст.