Луцьк — місто загальною площею понад 42 км2. Населення станом на 1 березня 2015 року становило 217,3 тис. осіб. Луцьк можна сміливо назвати одним із найбільш енергоефективних обласних центрів України – він активно співпрацює з НЕФКО, ЄБРР, Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими установами щодо залучення коштів для впровадження заходів з енергозбереження. Зараз у Луцьку триває реалізація проекту модернізації системи централізованого теплопостачання, який передбачає оновлення обладнання, ліквідацію підвальних котелень, встановлення індивідуальних теплових пунктів, котла на альтернативному паливі тощо. 
За залучені кошти також виконуватимуться роботи з термомодернізації закладів бюджетної сфери.

Енергозбереження перебуває у фокусі уваги міської влади вже 10 років. В 2007 році в Луцькій міській раді створили сектор з енергозбереження, який згодом реорганізували у відділ. У 2009 році місто долучилося до провідної ініціативи Європейського Союзу – Угоди Мерів (її підписанти беруть на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя), а також стало одним із учасників Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». Уже за два роки міська рада затвердила документ, який є складовою стратегічного плану міста в галузях енергоефективності та енергозбереження – Муніципальний енергетичний план.

У 2014 році після підписання відповідного меморандуму розпочалася співпраця міста з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (далі – Проект USAID). Меморандум визначив 4 основні напрямки роботи з підвищення енергоефективності міста та залучення коштів на фінансування відповідних заходів:

1) розробку чи вдосконалення Плану Дій зі Сталого Енергетичного Розвитку (ПДСЕР); 

2) удосконалення системи енергетичного менеджменту;

3) допомога у залученні інвестицій;

4) проведення інформаційної кампанії.