Київ – столиця України, адміністративний, промисловий, науковий, фінансово-економічний та культурний центр держави. Місто Київ – окрема адміністративно-територіальна одиниця та не належить до Київської області. Київ є найбільшим містом України і сьомим за кількістю населення у Європі. Площа міста становить 835,6 км². Станом на 2013 рік у Києві проживало понад 2,8 млн осіб. За останні десять років населення міста зростає в середньому на 20 тисяч осіб на рік.

Київ демонструє приклади успішної співпраці з багатьма проектами міжнародної технічної допомоги у різних галузях. Серед партнерів міста – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Світовий банк, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ), Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) та багато інших.

У структурі Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації діє управління з питань енергозбереження, паливно-енергетичного комплексу та у сфері питної води.

8 листопада 2011 року Київ приєднався до "Угоди мерів" (провідної ініціативи Європейського Союзу, підписанти якої беруть на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя). Того ж року Київ став партнером Проекту USAID "Реформа міського теплопостачання", в рамках якого розроблений Муніципальний енергетичний план Києва на 2012-2016 роки. Документ прийнятий рішенням Київської міської ради від
1 листопада 2012 року.

У 2014 році після підписання відповідного меморандуму розпочалася співпраця міста з Проектом USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (далі – Проект USAID). Меморандум визначив чотири основні напрями роботи з підвищення енергоефективності міста та залучення коштів на фінансування відповідних заходів:

1) підтримка розроблення стратегічного Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР);

2) допомога із залученням інвестицій;

3) проведення інформаційної кампанії;

4) підтримка ресурсних центрів для ОСББ;

5) удосконалення системи енергетичного менеджменту.