28 вересня 2016 року депутати Сумської міської ради підтримали План дій сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР) до 2025 року. Документ розроблений за підтримки Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID).

Очікується, що за рахунок впровадження проектів, запланованих ПДСЕР, річне скорочення викидів СО₂ становитиме 151,2 тис. т (29,5% рівня викидів у базовому (2013) році), а економія паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) – понад 360,8 тис. МВт∙год/рік (20,6%). Передбачається, що протягом усього періоду втілення ПДСЕР щорічні видатки на оплату ПЕР знизяться щонайменше на 339,6 млн. грн. (за поточних тарифів). У разі підвищення тарифів, ця сума буде більшою. Передбачено також заміщення 11,4%, що становить (21,1 млн. м³) відновлюваними джерелами енергії.

Для фінансування проектів ПДСЕР розглядаються дев’ять джерел, зокрема: кошти державного та обласного бюджетів, підприємств, приватні інвестиції, грантові та кредитні кошти міжнародних фінансових організацій тощо. Усього понад 1,3 млрд грн (серед яких – 185,6 млн грн – кошти місцевого бюджету).

ПДСЕР – документ, що розробляється містами-підписантами Угоди Мерів (провідної ініціативи Європейського Союзу, що охоплює місцеві та регіональні органи влади) для виконання добровільних зобов’язань до 2020 року щонайменше на 20% скоротити викиди СО₂, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.