У додаток до ПДСЕР м. Кривого Рогу фахівці розробили каталог інвестиційних проектів.  Він  містить дані про 32 проекти в розрізі муніципальних секторів:

1)       теплопостачання;

2)       водопостачання та водовідведення;

3)       громадського транспорту;

4)       вуличного освітлення;

5)       громадських будівель;

6)       житлових будинків;

7)       громадських будівель третинного сектору тощо.

Усі фінансові показники проектів оцінені з огляду на 15-річний горизонт планування. Для оцінювання фінансових потоків проектів використаний прогноз цін на енергоносії й енергетичні послуги. Діаграму з розділенням фінансування за секторами наведено нижче. Загальний обсяг фінансування інвестиційних проектів у період 2015-2025 рр. становить 5 081,8 млн грн.

Фінансування проектів та програм ПДСЕР Кривого Рогу до 2025 р. (млн грн)

 

ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Загальне передбачене фінансування 11 запропонованих проектів – 1 107,8 млн грн, середній термін окупності – 1,7 року.

Централізоване теплопостачання (ЦТП) у місті забезпечують дві організації (КПТМ «Криворіжтепломережа» та ДП «Криворізька теплоцентраль»), а також відомчі котельні, що надають послуги із централізованого опалення та подачі гарячої води населенню, бюджетним, комунально-побутовим та госпрозрахунковим організаціям. Значна частина котелень перебуває в експлуатації понад 20 років. Більшість котлів експлуатується на знижених параметрах тиску та температури. Газові пальники й автоматика оснащені застарілими схемами, контрольними датчиками та приладами, робота автоматики зводиться лише до безпечної діяльності котлоагрегату й не спрямована на вибір оптимального та економічного режиму горіння. Виробництво теплової енергії здійснюється на котельнях і транспортується до споживачів системою теплових мереж. Теплові мережі міста зношені більш ніж на 70%. Значна недозавантаженість системи ЦТП (47%) призводить до збільшення втрат теплової енергії в мережах міста. Довжина мереж на певних ділянках становить понад три кілометри, у зв’язку з чим спостерігаються значні втрати теплоносія.

Проекти, внесені до каталогу інвестиційних проектів, передбачають модернізацію 14 котлів із заміною пальників та конвективної поверхні нагріву; заміну 20 котлів на нові енергоефективні; заміну 20 мережевих насосів на котельнях; децентралізацію та оптимізацію систем теплопостачання п’яти котелень, модернізацію потужних котлів теплогенерувальних підприємств; ліквідацію відкритого водорозбору котельні.

За умови реалізації всіх заходів у секторі генерування й транспортування теплоти, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 131 991 т/рік або на 9,91% базового рівня. Загальне річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 53 998 тис. м3 природного газу та 20 832 МВт∙год електроенергії.

22 червня 2016 року депутати Криворізької міської ради підтримали участь КПТМ «Криворіжтепломережа» в проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», що реалізовуватиметься за рахунок позики Європейського інвестиційного банку в обсязі до €40 млн для фінансування субпроекту «Децентралізація системи теплопостачання з виводом із експлуатації котельні на території ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» в м. Кривий Ріг», що передбачає реконструкцію та оптимізацію системи теплопостачання міста за рахунок її децентралізації: встановлення нових котелень та виведення з експлуатації старої котельні. Проект перебуває на розгляді Міністерства фінансів та Міністерства регіонального розвитку України.

У 2016 році в місті відновила роботу програма «DemoUkraina DH». В межах цієї програми фахівці розробили проект «Реконструкція котельні ДКМС-80 та приєднаних мереж КПТМ «Криворіжтепломережа». Він передбачає встановлення одного біокотла, що працюватиме на пелетах, та оновлення старих котлів, а також модернізацію і встановлення ІТП. На нього передбачено витратити €679 тис. Фінансування планують отримати від NEFCO та Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA).

 

ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ

Загальне передбачене фінансування шести запропонованих проектів – 357,4 млн грн, середній термін окупності – 1,1 року.

Водопостачання міста і Криворізького регіону здійснюється з двох основних джерел: Карачунівського водосховища та Південного водосховища. Система водопостачання міста централізована, загальною продуктивністю 950 тис. м3/доба. Водозабезпечення здійснюють два підприємства: КП «Кривбасводоканал» та ДПП «Кривбаспромводопостачання». Значна частина основних засобів підприємств перебуває в безперервній експлуатації від 45 до 75 років, рівень зносу обладнання становить близько 90%. Функціонування системи водовідведення ускладнює відсутність необхідного рельєфу для будівництва самопливних колекторів та, відповідно, значні витрати електроенергії на перекачування стічних вод. У місті експлуатується 115 каналізаційних насосних станцій, з них – 11 головних, які перекачують стічні води на очисні споруди, та 104 насосні станції працюють у схемі водовідведення міста. На каналізаційних насосних станціях встановлено 308 насосних агрегатів.

Проектні пропозиції Каталогу в цьому секторі передбачають технічне переоснащення застарілих схем управління електроприводами насосних агрегатів 15 водопровідних та п’яти каналізаційних насосних станцій; реконструкцію водопровідної насосної станції №1; реконструкцію центральної станції аерації; секторизацію розподільчої мережі водопостачання та облаштування системи керування тиском.

За умови реалізації всіх заходів за сектором водопостачання та водовідведення, можна досягти скорочення рівня викидів СО2
на 63 237 т/рік або на 4,75% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачене в обсягах 54 515 МВт∙год електроенергії протягом року.

22 червня 2016 року депутати Криворізької міської ради підтримали участь КП «Кривбасводоканал» в проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», що реалізовуватиметься за рахунок кредитних коштів ЄІБ в обсязі до €35 млн для фінансування субпроекту «Модернізація і оптимізація системи водопостачання в м. Кривий Ріг», що передбачає реконструкцію та оптимізацію системи водопостачання міста. Проект перебуває на розгляді Міністерства фінансів та Міністерства регіонального розвитку України.

 

ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ

Загальне передбачене фінансування двох запропонованих проектів – 1,0 млн грн, середній термін окупності – 0,2 року.

Пасажирські перевезення містом забезпечуються трамвайним (у т.  ч. швидкісним), тролейбусним та автобусним транспортом. Щоденно на міські маршрути виходять 46 вагонів міського трамваю на 13 маршрутах, 35 вагонів швидкісного трамваю на трьох маршрутах та
65 тролейбусів на 22 маршрутах. Перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування забезпечують два автопідприємства та понад 350 приватних перевізників. Щодня на 96 міських автобусних маршрутах працюють понад 1 300 транспортних засобів, добовий обсяг пасажирських перевезень становить понад 360 тис. осіб.

Інвестиційні пропозиції Каталогу щодо громадського транспорту передбачають наступні рішення: впровадження системи обліку електроенергії на тягу трамваїв; переведення рухомого складу міських пасажирських автобусів на біодизельне паливо.

За умови реалізації всіх заходів у секторі громадського транспорту, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 15 655 т/рік або на 1,17% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах еквівалентних 2 085 МВт∙год електроенергії за рік.

 

ЗОВНІШНЄ ОСВІТЛЕННЯ

Загальне передбачене фінансування двох запропонованих проектів – 9,7 млн грн, середній термін окупності – три роки.

Потреби вуличного освітлення міста забезпечує КП «Криворізьке міськсвітло», на балансі якого перебувають 1 824,4 км повітряних та кабельних електромереж. Загалом на вулицях міста налічується 53 518 світлоточок із різними типами ламп відповідної потужності (типу ДНаТ – 28 100 од., типу ДРЛ –  9 206 од., люмінесцентні – 16 046 од., світлодіодні – 166 од.). Середня кількість робочих годин освітлення
3 900 годин на рік, із яких 410 годин обраховується за денним тарифом. Система зовнішнього освітлення міста характеризується значними питомими витратами електроенергії та високою вартістю обслуговування світильників із застарілими типами джерел світла.

Каталогом інвестиційних проектів передбачено такі заходи щодо підвищення енергоефективності системи зовнішнього освітлення: впровадження в місті автоматизованої системи керування зовнішнім освітленням; капітальний ремонт вуличного освітлення шляхом установлення світильників на основі світлодіодних (LED) технологій, в тому числі з автономним живленням.

За умови реалізації всіх заходів у секторі зовнішнього освітлення, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 1 689 т/рік або на 0,13% базового рівня. Загальне річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 1 456 МВт∙год електроенергії.

 

ГРОМАДСЬКІ БУДІВЛІ

Загальне передбачене фінансування п’яти запропонованих проектів – 2 159,7 млн грн, середній термін окупності – дев’ять років.

До бюджетної сфери міста належать 542 об’єкти загальною опалювальною площею 1 254,9 тис. м2, із них: 386 будівель освітньої галузі
(в т.ч. 149 дошкільних навчальних закладів, 147 закладів загальної та середньої освіти, 45 позашкільних навчальних закладів, 29 вищих навчальних закладів та 15 професійно-технічних навчальних закладів),  24 заклади охорони здоров’я (109 будівель), 13 споруд управління культури та 31 заклад управління соцзахисту населення .

Переважна більшість об’єктів споруджені у радянські часи, мають великі втрати тепла через огороджувальні конструкції та потребують значної кількості тепла для обігріву приміщень, тому питомі витрати спожитої енергії на опалення знаходяться в діапазоні 139...240 кВт∙год/м2 на рік, що значно перевищує сучасні європейські норми (15...45 кВт·год/м2) та нормативне значення (45...70 кВт·год/м2) відповідно до ДБН В.2.6-31:2006 «Теплова ізоляція будівель» зі зміною №1. Місто не має масового досвіду впровадження проектів із підвищення енергоефективності.

Проекти інвестиційного каталогу у даному секторі передбачають комплексну термомодернізацію 131 загальноосвітнього, 153 дошкільних та 45 позашкільних навчальних закладів, 21 закладу охорони здоров’я, 22 закладів культури та соціального захисту (встановлення індивідуальних теплових пунктів з системами автоматичного погодного регулювання, утеплення огороджувальних конструкцій, балансування опалювальних систем, утеплення трубопроводів, заміна вікон та модернізація вхідних груп).

Впровадження проектних пропозицій у секторі громадських будівель дасть можливість скоротити викиди СО2 в атмосферу на величину близько 50 387 т/рік або на 3,78% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів протягом року передбачено в обсягах, еквівалентних 23 461 тис. м3 природного газу.

Кривий Ріг планує взяти участь у кредитній програмі NEFCO. Фахівці Проекту USAID розробили бізнес-план термомодернізації двох дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) міста: №15 та №231. Документ дозволить залучити майже 10,4 млн грн інвестицій на впровадження заходів з енергоефективності. У тому числі, йдеться про 5,6 млн грн кредитних коштів від NEFCO та гранту в 3,7 млн грн від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P). Реалізація заходів із термомодернізації будівель двох бюджетних закладів дозволить знизити щорічні витрати електроенергії на 11 тис. кВт·год, а теплової енергії – на 953 мВт·год. Кількість викидів парникових газів скоротиться на 219 т на рік. Очкується, що щорічні заощадження  становитимуть понад 1,5 млн грн.

 

ЖИТЛОВІ БУДІВЛІ

Загальне передбачене фінансування двох запропонованих проектів – 1 305,1 млн грн, середній термін окупності – один рік.

Житлові будинки споживають найбільше паливно-енергетичних ресурсів серед усіх споживачів міста. На території Кривого Рогу нараховується 5 018 багатоквартирних будинків загальною площею 11 370 тис. м2, кількість квартир становить 222 071. Належне утримання зазначеного житлового фонду забезпечують п’ять муніципальних та дві приватні житлово-експлуатаційні організації. Проводиться активна робота щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Інвестиційні проекти у секторі житлових будівель передбачають: модернізацію теплових вводів та систем опалення з використанням енергозберігаючих технологій у 4 203 багатоквартирних житлових будинках (облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) із можливістю автоматичного погодного регулювання, балансування систем опалення та ізоляція трубопроводів, встановлення радіаторних термостатичних регуляторів, облаштування автоматизованих вузлів подачі гарячої води, заміна вікон на енергоефективні металопластикові).

Загальне зменшення викидів СОу житловому (будинковому) секторі на етапі споживання теплоти – 153 012 т/рік або на 11,48% базового рівня. Скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах, еквівалентних 79 996 тис. м3 природного газу протягом року.

 

ГРОМАДСЬКІ БУДІВЛІ ТРЕТИННОГО СЕКТОРУ

Загальне передбачене фінансування запропонованого проекту – 21,9 млн грн, термін окупності – 2,1 року.

Громадські будівлі третинного сектору – споруди, які не належать до житлового фонду та не перебувають на балансі міської ради – тобто, здебільшого, будівлі комерційного призначення. Незважаючи на значну зацікавленість експлуатантів даних споруд у заощадженні енергетичних ресурсів, виникають певні труднощі в розробці техніко-економічного обґрунтування енергоефективних проектів та оформленні дозвільних документів на проведення робіт.

Інвестиційний проект Каталогу в секторі третинних будівель передбачає: встановлення автоматичних вузлів подачі теплової енергії; балансування двотрубної та однотрубної систем опалення; ізоляцію трубопроводів систем опалення, трубопроводів та теплообмінників систем гарячого водопостачання – виключно за фінансування власників та експлуатантів даних споруд.

За умови реалізації проекту в секторі третинних будівель можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 2 896 т/рік або на 0,22% базового рівня. Загальне річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 1 387 тис. м3 природного газу.