Фахівці Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) розробили бізнес-план термомодернізації двох дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) м. Кривого Рогу: №15 та №231. Документ дозволить залучити майже 10,4 млн грн інвестицій на впровадження заходів з енергоефективності. У тому числі, йдеться про 5,6 млн грн кредитних коштів від Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO) та гранту в 3,7 млн грн від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P).

Обрані для термомодернізації дитячі садки визнані найменш енергоефективними ДНЗ міста. Будівля ДНЗ №15 зведена в 1934 році. Вона підключена до централізованої системи теплопостачання, а от централізоване гаряче водопостачання (ГВП) у неї відсутнє (встановлені побутові електроводонагрівачі). Однотрубна система опалення будівлі експлуатується понад 35 років, трубопроводи зашламовані, частково аварійні ділянки замінені на нові пластикові труби. Розподільчі трубопроводи системи опалення, що проходять неопалювальним підвалом, здебільшого неізольовані. На тих ділянках, де теплоізоляція є, стан її незадовільний. Більша частина вікон – дерев’яні подвійні стулкові. Вони потребують заміни.

ДНЗ №231 зведений в 1970 році та підключений до централізованої системи теплопостачання. Централізоване ГВП відсутнє, а потреби в гарячій воді покриваються за рахунок побутових електричних водонагрівачів. Двотрубна система опалення експлуатується 45 років, трубопроводи зашламовані, частково аварійні ділянки замінені на пластикові та металопластикові труби. Розподільчі трубопроводи системи опалення неізольовані, пошкоджені корозією. Дерев’яні вікна мають щілини, деформації та загнивання та потребують заміни.

Бізнес-план передбачає: утеплення стін та перекриттів мінеральною ватою шаром 100 мм та 150 мм відповідно, встановлення 40 локальних рекупераційних вентиляційних установок в групах, заміну старих вікон на енергоефективні металопластикові. Заплановане також установлення двох автоматизованих індивідуальних теплових пунктів:  потужністю 81 кВт – для ДНЗ №15 та 140 кВт – для ДНЗ №231, реконструкція систем опалення (з теплоізоляцією трубопроводів) та внутрішніх систем освітлення з використанням енергоефективних світлодіодних світильників. Передбачене також встановлення сонячних колекторів для покриття потреби в ГВП.

Загалом реалізація заходів із термомодернізації будівель двох бюджетних закладів дозволить знизити щорічні витрати електроенергії на 11 тис. кВт·год, а теплової енергії – на 953 мВт·год. Кількість викидів парникових газів скоротиться на 219 т на рік. Очікується, що загальні заощадження щороку становитимуть понад 1,5 млн грн.