Відповідно до завершення конкурсного відбору Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) серед міст та територіальних громад у Донецькій та Луганській областях, підконтрольних Уряду України, з метою співпраці у сфері покращення ефективності використання муніципальних енергетичних ресурсів, Проект USAID оголошує переможців.

Містами-партнерами Проекту USAID, відповідно до найвищої кількості набраних балів, стали:  Бахмут, Добропілля, Маріуполь, Сєвєродонецьк та Слов’янськ.

Також серед учасників конкурсу Проект USAID визначив перелік асоційованих міст-партнерів: Мирноград, Покровськ та Рубіжне.

Робота з містами-партнерами вестиметься у напрямку покращення ефективності використання муніципальних енергетичних ресурсів. Така мета, у залежності від пріоритетів міста партнера, буде досягатися завдяки проведенню енергетичних аудитів систем енергопостачання та систем надання комунальних послуг, навчанню фахівців та наданню містам допомоги у розробці Планів дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) або аналогічних документів, що визначають енергетичний розвиток та сприяють зниженню викидів парникових газів. Крім того, Проект USAID надаватиме містам підтримку у створенні муніципального енергетичного менеджменту та допомагатиме у залученні фінансів на реалізацію заходів, визначених в енергетичних планах, ПДСЕР або визначених як пріоритетні за результатами енергоаудитів ключових систем міста.

Напрямки співпраці Проекту USAID з обраними містами в Східному регіоні можуть включати:

•    проведення енергоаудитів (сканувань) ключових енергосистем (сектора ПДСЕР: теплопостачання, водопостачання, транспорт, тверді побутові відходи тощо) та будівель (як попередній етап при підготовці демо-проектів або техніко-економічних обґрунтувань та/або бізнес-планів);
•    надання допомоги в розробці ПДСЕР або інших енергетичних планів;
•    створення каталогів інвестиційних проектів, а також інвестиційних програм, в разі необхідності;
•    підготовка проектних пропозицій для міжнародних фінансових організацій (МФО) або приватних інвесторів (ДПП);
•    надання допомоги у створенні та покращенні системи енергоменеджменту (проведення тренінгів, розробка документації тощо);
•    надання допомоги в організації роботи в рамках наявних проектів МФО;
•    створення або удосконалення роботи центрів Підтримки ОСББ з питань чистої енергії;
•    проведення інформаційної кампанії (інформаційні матеріали, біг-борди, соціальні ТБ-ролики на тему енергозбереження; тематичні телепередачі, прес-брифінги, конференції).