Якщо ви не маєте лічильника води, то обсяг її споживання визначається за нормами. Останні встановлюються органами місцевого самоврядування залежно від виду благоустрою житлового фонду (облаштування квартир санітарно-технічним обладнанням).

Для того, щоб платити тільки за ту кількість води, яку ви спожили, необхідно  мати можливість приладового обліку води.

Що таке лічильник води?

Лічильник води – це прилад, призначений для визначення кількості (об’єму) води, яка пройшла через водопровідну трубу за певний проміжок часу.

Види лічильників:

-   електромагнітні (індукційні) Принцип дії: вплив на потік електропровідної рідини (води) електромагнітним полем і вимірювання електрорушійної сили, що виникає в потоці за законом Фарадея, та пропорційна швидкості потоку води. Такі лічильники вимагають постійного електроживлення. Висока вартість. Малочутливі до забруднень води;

-   ультразвукові Принцип дії: у приладі генеруються ультразвукові сигнали, спрямовані вздовж потоку і назустріч йому, Різниця проходжень сигналів через потік пропорційна швидкості потоку. Такі лічильники можуть працювати як від мережі, так і автономного живлення. Менша чутливість до забруднень у воді внаслідок відсутності обертових частин. Компактні габарити, Висока вартість;

-   вихрові (вихроакустичні). Принцип дії: розташована в потоці призма викликає виникнення послідовних вихрових згустків (доріжка Кармана), відстань між якими пропорційна швидкості потоку. Ультразвукова фіксація чергування згустків перетворюється приладом у показники витрат. Такі лічильники потребують постійного електроживлення. Мають високу точність та вартість. Зазвичай використовуються у промисловості;

-   тахометричні (механічні). Принцип дії: крильчатка або турбіна обертається за рахунок руху потоку і передає обертання рахунковому механізму. Не вимагають електроживлення. Найбільш популярні у населення. Дешевше за всі інші типи.


Встановлення лічильників допоможе вам контролювати витрати води та заощаджувати до 30% коштів щомісяця.

Середня вартість тахометричного лічильника холодної води українського виробництва становить 150-250 грн.

Лічильники підлягають повірці один раз на 2-4 роки.

Питання обліку наданої споживачу води врегульовані:

– Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність".
– Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005р. №630.
– Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань ЖКГ України від 27 червня 2008 року за №190, зареєстрованих Міністерством юстиції України від 7 жовтня 2008 року за №936/15627.
– Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України (надалі – Правила 2), затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу України від 5 липня 1995р. №30, зареєстрованими Міністерством юстиції України 21 липня 1995р. №231/767.

Відповідно до цих документів облік води здійснюється засобами вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію.

АЕРАТОРНА НАСАДКА

Що таке аератор?

Ефективним способом зменшення витрат води на гігієнічні потреби є обладнання кранів і змішувачів  водозберігаючими насадками (аераторами). Принцип їхньої роботи полягає у змішуванні потоку води з повітрям. Об`єм струменя збільшується так, що ви не помітите будь-якої втрати комфорту від зменшення витрат води.  



Надаємо, що відповідно до ГОСТ 19681-94, витрата води в крані має дорівнювати 12 літрів на хвилину (л/хв.).  Але щоб нормально помити брудні руки − цього більше ніж достатньо – вистачило б і 6 л/хв. Таким чином, встановивши аераторну насадку на змішувач або душ, ми скорочуємо витрати води наполовину. Максимально ефективні аератори можуть зменшити  водоспоживання і більше − до 80%.

Окремі зразки аераторів здатні змінювати кут подачі води, що може бути дуже зручно для використання, особливо на кухні.

Види аераторів

Сьогодні на ринку представлена велика кількість аераторів.

Вони можуть відрізнятися:
-    призначенням: для душу або крана;
-    витратою води: від 1,5 л/хв. до 8 л/хв.;
-    типом струменя: з випуском звичного струменя або безліччю дрібних струмків (за типом душа).

Переваги аераторів:

-    повністю виключається засмічення змішувача;
-    підходять для всіх типів змішувачів;
-    не утворюють бризок;
-    термін служби – до 10 років;
-    невисока вартість (середня ціна 60-80 грн);
-    швидка окупність.

Купити аераторну насадку для економії води можна практично в будь-якому магазині сантехніки або в Інтернеті.

ПОСУДОМИЙНА МАШИНА

Підраховано, що середньостатистична українська сім'я витрачає на миття посуду понад 200 годин на рік. Доведено, що для економії води мити посуд потрібно в мисці або раковині, лише обполіскуючи його проточною водою.

Але найбільш економним варіантом у плані витрат води на миття посуду є посудомийна машина (ПММ). Її перевага перед ручним способом полягає в тому, що вода циркулює всередині самої машини, а не постійно зливається/набирається. Але при використанні ПММ необхідно пам'ятати, що найбільший економічний ефект вона дасть при повному завантаженні.

Посудомийки мають різні габарити. Чим менше машина, тим менше комплектів посуду в неї поміститься за один раз. Найменша посудомийка розрахована на 4 комплекти, а найбільша – на 15.

Переваги посудомийних машин

1.    Економія води. Особливо це важливо для тих, у кого встановлений лічильник води. Для звичайної посудомийки (бюджетний варіант) витрата води в економному режимі становить 10 л, а в інтенсивному режимі − 14 л.  У більш дорогих марках ці показники ще кращі. Тобто одним відром води можна помити 10-12 комплектів посуду.
Навіть дуже економна господиня, яка миє посуд під тоненькою цівкою або в заповненій раковині, навряд чи витратить на таке миття менше, ніж 40-50 літрів. При цьому, подальше зниження витрати води можливе виключно на шкоду якості миття. Таким чином, у наявності економія води як мінімум в 4-5 разів. Кожен цикл миття економить вам від 30 до 40 літрів, тобто, приблизно куб води на місяць, якщо мити посуд кожен день.

2.    Після миття посуд вже сухий. Не обов'язково його розкладати в спеціальні ящики для посуду.

3.    ПММ миє посуд у багато разів ретельніше, ніж це відбувається вручну. Секрет простий: висока температура (до 70°C) і високоактивні миючі засоби.  Посуд проходить ретельну обробку і дезінфекцію. Це особливо актуально, якщо в сім'ї є маленькі діти.

4.    Якщо придбати енергозберігаючу ПММ, то можна не турбуватися про споживану електричної енергії (витрати електроенергії становлять від 0,8 до 1,5 кВт·год за один цикл).

5.    Якщо у машини  є функція AQUA – Stop, то ви ніколи не затопите сусідів знизу.

6.    Якщо прилад має функцію "половина завантаження", то її використання стає ще вигіднішим.

Недоліки посудомийних машин

1.    Значна тривалість миття. Найбільш ретельні програми мийки тривають від 1,5 до 3 годин.

2.    У багатьох моделях ПММ немає функції блокування дверей. Для сім'ї з маленькими дітьми це може стати проблемою, оскільки діти можуть відкрити дверцята і вода витече на підлогу.

3.    Необхідно обполіскувати тарілки від великих залишків їжі перед завантаженням їх у ПММ.

4.    Деякі моделі машин, які мають низьку шумоізоляцію, видають при роботі гучні специфічні звуки.

Але, загалом, посудомийка — дуже корисна річ. Хоч вона і дорога, проте окупить себе вже за 3-4 роки (чим вищий у вас тариф на воду — тим швидше).

І не забувайте піклуватися про свою помічницю. Обов'язкова та регулярна процедура  - це підтримання чистоти посудомийної машини.

БІЛЬШЕ ПОРАД З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ: