СВІТЛОДІОДНІ ЛАМПИ

За різними даними, від 13 до 20% світового використання електроенергії припадає на освітлення. Розвинені країни давно замислилися про енергетичну кризу, парниковий ефект і загрозу глобального потепління. Берегти енергію та ресурси стало вже не просто модно, а надактуально. І майбутнє технологій освітлення − за світлодіодними (LED) лампами.  Головні переваги LED ламп:

1. У стандартної лампи розжарювання 9597% випромінюваної енергії йде на обігрів довкілля. І лише 35% — власне на освітлення. ККД, як бачимо, мінімальний. У світлодіодної лампи все з точністю до навпаки — коефіцієнт корисної дії сягає 95%.

2. Термін служби стандартної лампочки — близько 1000 годин. Довговічність світлодіодних ламп може сягати 50 тис. годин (деякі виробники навіть говорять і про 100 тис. годин). У наших квартирах, коли світло в середньому увімкнене близько трьох годин на день, тривалість роботи LED-лампи обчислюватиметься десятиліттями!

3. Природність світла: спектр випромінювання ламп на основі світлодіодів близький до сонячного світла, але, водночас, цілком відсутні шкідливі для людини інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання. До того ж, світлодіоди можуть мати колірну температуру від "холодного білого" до "теплого білого".

4. Безпека для утилізації. Досить поширені компактні люмінесцентні лампи (часто їх низивають енергозберігаючими) містять мікроскопічну кількість ртуті (у 400500 разів менше, ніж у звичайному градуснику). Для споживача вона цілком безпечна — якщо розбилася компактна люмінесцентна лампочка (КЛЛ), досить на 5 хв. відкрити вікно й провітрити кімнату. Але коли йдеться про утилізацію кількох тонн люмінесцентних ламп, варто замислитися про екологічну складову питання. Світлодіодні ж лампи ртуті не місять взагалі.

5. А ще можна згадати про вібро- та ударостійкість, зумовлені відсутністю нитки розжарення та скляних колб.
Споживана потужність світлодіодів — щонайбільше 20 Вт.



Порівняйте основні характеристики лампочок:

Тип лампочки

Розжарювання

Люмінесцентна

Світлодіодна

Світловіддача

10-22 лм/Вт

40-70 лм/Вт

75/150 лм/Вт

Індекс передачі світла

100

Більше 60-85

Більше 80-90

Строк служби

1 тис. год

8-16 тис.год

50-100 тис. год

 

Вартість світлодіодних ламп, безумовно, вища, ніж у її "родичів". Ціни на такі лампи починаються від 50 грн до 250 і більше. Ціна залежить від технічних характеристик лампи. Пояснюється це просто. LED-лампа — це не лампа у звичайному розумінні, це електронний прилад, що складається з десятків технологічних елементів. Та коли постає питання про якість світла, про довговічність приладу, про економність — тут у LED-лампам конкурентів немає. З часом ціни на цей товар будуть знижуватися та LED-лампи стануть більш доступними для населення.

За даними Державної науково-технічної програми зі світлодіодного освітлення, за умови повного переходу економіки України на світлодіодне освітлення до 2020 року, буде досягнуто такої економії електроенергії, що вивільняться 11 блоків теплових електростанцій або п’ять блоків АЕС, це дозволить зменшити викиди вуглецю в атмосферу на 5,3 млн т.

В умовах зростання тарифів на електроенергію питання її економії та підвищення енергоефективності її використання набуває все більшої актуальності. Світлодіодні лампи уможливлюють отримання природного, безпечного та екологічного світла за рахунок меншої кількості спожитої електроенергії – і, відповідно, менших грошей з наших гаманців. А служитимуть вони нам яскраво та довго!


ДАВАЧІ РУХУ

З огляду на постійне зростання тарифів на електроенергію, кожен із нас шукає різні способи її економії. Одним із таких способів є використання нескладних приладів − давачів руху. Найчастіше їх можна побачити в тих приміщеннях, де люди переюувають нетривалий час, наприклад, у коридорах, на сходах тощо.

Як працює давач руху

Ще зі школи ми знаємо,  що будь-яке тіло, температура поверхні якого перевищує температуру абсолютного нуля (-273 К), випромінює тепло. 

Основний принцип роботи давача руху – це безперервний контроль в зоні спостереження за інфрачервоним випромінюванням. Найголовніше при цьому − щоб людина рухалася, і щоб температура її тіла відрізнялася від температури навколишнього середовища мінімум на п'ять градусів Цельсія.

Використовувати давачі руху можна як всередині будівлі, так і на відкритій території. У житлових приміщеннях давачі руху найчастіше використовують для автоматичного керування освітленням. Зручність полягає в тому, що вже не потрібно натискати на вимикачі, щоб спалахнуло світло.

Існують більш потужні давачі руху, які застосовуються для включення прожекторів. Такі давачі розраховані на оптимальну потужність навантаження 500 Вт і їх можна монтувати за межами приміщення.

У кожному давачі руху можна змінити налаштування, яких зазвичай три:

1. Часовий інтервал відключення. Ця функція необхідна для того, щоб задати час з моменту останнього виявлення рухів, який може коливатися від 5 секунд до 10 хвилин.
2. Рівень освітленості. Ця функція необхідна для того, щоб контролювати роботу давача у світлий і темний час доби. Давач сам визначає рівень освітленості і спрацьовує, якщо рівень нижче граничного.
3. Рівень чутливості. Чим вища чутливість давача, тим краще він реагує на рухи.

Як правильно вибрати давач руху

Спершу, треба визначити таке:

 - де застосовуватиметься давач: якщо на вулиці, то під відкритим навісом або в закритому приміщенні. Від цього залежить вибір способу кріплення і ступінь захищеності. Існують давачі руху вологозахищені і пилозахищені. Вони можуть бути навісними на кронштейнах або вбудованими;

- яка потужність електрообладнання. Давачі руху можуть мати різну потужність споживання: від 200 Вт і більше. Так, давач може бути встановлений для однієї лампи денного світла або для кількох більш потужних приладів. Залежно від цього монтаж та габаритні розміри давача руху змінюються;

- якою є зона спрацювання. Зауважимо, що давачу теплового випромінювання, підвладна лише видима зона. Наприклад, скло перешкоджає проходженню теплового випромінювання, отже, контрольована зона зменшується;

- який має бути точний час вмикання і вимикання приладу. Це необхідно, наприклад, у довгому коридорі з декількома давачами руху. Тобто людина має встигнути дійти до наступного приладу, поки працює попередній;

- кут сприйняття приладу. Інфрачервоні давачі руху мають кут огляду від 180° до 360°. Давачі руху, які мають кут 180°, в основному призначаються для реагування на вхід і вихід. Їх монтаж здійснюється на стіну.

Яку економію дає використання давачів руху



Використання вимикачів освітлення з давачами руху  забезпечує найбільший економічний ефект на сходових площадках і в під’їздах будинків.  Давачі руху "бачать" людину, що виходить із ліфту або з квартири і на час перебування її на площадці вмикають світло тільки на цьому поверсі. На інших поверхах освітлення не вмикається.

Застосування давачів руху, які керують процесами вмикання освітлення на поверхах, дає можливість заощадити до 95% електроенергії та зменшити витрати на освітлення місць загального призначення у 15–20 разів.

Купити ці прилади можна в магазинах електротоварів та в Інтернеті. Вартість давачів руху для керування освітленням коливається від 100 до 300 грн.


БІЛЬШЕ ПОРАД З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ: