У роботі ОСББ, а тим більше – асоціації ОСББ, рано чи пізно постає питання про врегулювання відносин із провайдерами телекомунікаційних послуг. Останні користуються спільним майном багатоквартирних будинків для розміщення свого обладнання, підключають це обладнання до внутрішньобудинкових мереж електропостачання, використовують спільне майно в інші способи. Для таких дій потрібна належна правова підстава.



Загалом, право користування чужим майном може виникати з різних підстав і мати різний зміст. Відповідно, існують різні способи, в які забезпечується правова підстава для використання спільного майна багатоквартирного будинку "сторонніми" особами.

У випадку з провайдерами телекомунікаційних послуг маємо ту особливість, що користування спільним майном є обмеженим і невиключним. Тобто використання спільного майна багатоквартирного будинку провайдером не виключає доступу до цього майна ні співвласників, ні інших провайдерів. Так, наприклад, стояки (шахти) кабелів слабких струмів використовуються зазвичай одночасно кількома провайдерами. Для подібних випадків серед усіх передбачених цивільним законодавством правових підстав використання спільного майна найбільше підходить сервітут (право на користування чужим майном).

Сьогодні середньостатистичне ОСББ має кілька договорів про встановлення сервітуту з різними провайдерами. Зазвичай, такі договори укладаються за формами, які пропонуються самими ж провайдерами, і різняться між собою за змістом і основними умовами. Нерідко запропоновані провайдерами проекти договорів орієнтовані на суб’єкта підприємницької діяльності, не враховують особливостей роботи ОСББ як неприбуткових організацій, містять не надто вигідні для ОСББ положення.

Також нерідкими є випадки, коли перед ОСББ, яке виконує ремонт або модернізацію спільного майна (у тому числі енергоефективні заходи), постає проблема у вигляді хаотично розміщених мереж і обладнання операторів, які перешкоджають проведенню ремонту/модернізації. Переговори та пошуки механізмів впливу на операторів розтягуються на місяці, а необхідні будинку роботи тим часом не виконуються.

Зауважимо, що саме ОСББ – як представник співвласників – мало би визначати умови роботи провайдерів у будинку та пропонувати свою уніфіковану редакцію договору усім провайдерам.

Щоби допомогти ОСББ у вирішенні цієї задачі, ми розробили приклад договору про встановлення сервітуту, який і пропонуємо вашій увазі. Наш приклад розроблено з урахуванням практичного досвіду ОСББ – наших партнерів із різних регіонів України. Він у жодному разі не є догмою чи взірцем – скоріше, це "концентрат" основних положень, які можна доповнити в ході переговорів конкретного ОСББ із конкретним провайдером. Саме тому – зверніть увагу – запропонований приклад не містить окремих розділів "права і обов’язки сторін". Натомість він містить розділ "Зміст сервітуту", де ці права і обов’язки концентровано викладено у їхньому взаємозв’язку.

Підставою укладення договорів сервітуту є рішення загальних зборів ОСББ. За чинним законодавством саме збори повноважні прийняти рішення про встановлення сервітуту щодо спільного майна багатоквартирного будинку на користь юридичної або фізичної особи. Зборами ж надаються правлінню відповідні повноваження. Вашій увазі пропонуються зразки протоколів загальних зборів для двох випадків. Один – для  врегулювання відносин з вже присутніми в будинку провайдерами телекомунікаційних послуг, другий – для встановлення сервітуту на користь нового суб'єкта.

Сподіваємося, що запропоновані зразки документів допоможуть правильно оформити рішення співвласників про надання сервітуту, приклад договору стане відправною точкою для переговорів ОСББ із провайдерами. А кошти, отримані від плати за сервітут, об'єднання зможуть спрямувати до ремонтного фонду та використати на впровадження енергоефективних заходів.

Приклад договору про встановлення сервітуту

Приклад протоколу загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (старий провайдер)

Приклад протоколу загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (новий провайдер)