ПЕРЕДУМОВИ


Більшість мешканців багатоквартирних будинків звикли піклуватись тільки про своє житло. Опікуватися ж місцями спільного користування, внутрішньобудинковими мережами та прибудинковими територіями – це справа ЖЕКів чи компаній управителів. Саме так вважають більшість українців, щодня байдуже переступаючи через сміття у своїх під’їздах, зітхаючи через проблеми та аварії, пов’язані з поганою якістю комунальних послуг,  жаліючись сусідам на бездіяльність комунальників, місцевої влади, уряду, депутатів. Постійний пошук винуватців свого малоприємного існування у багатоквартирному будинку не дає людям помітити головного: бездіяльність та пасивне спостереження призводить до поступового занепаду спільного житлового фонду, в якому знецінюється і їхня квартира. Насправді ж, врятувати ситуацію можна, хоч і непросто: потрібно почати з себе. З чистоти своєї сходової клітини, з бажання жити у світлому й теплому будинку. З корисних дій, які поступово перепрограмують нашу вікову особисту бездіяльність та змінять байдужість сусідів на відповідальну поведінку, а згодом і на активну громадянську позицію. Саме такий формат мислення народжується у тих, хто прагнучи позитивних змін, створює ОСББ та дбає про комфорт у своєму багатоповерховому будинку так само завзято, як і у власній квартирі.

ПРОБЛЕМА

Проте як же пройти шлях від усвідомлення особистої відповідальності до об’єднання з однодумцями заради комфортного життя у вашій багатоповерхівці? З чого почати? Де знайти підтримку та отримати пораду? Щоб дати українцям максимально вичерпні відповіді на ці запитання, Проект USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (далі – Проект USAID) відкрив у своїх містах-партнерах тринадцять Ресурсних центрів підтримки ОСББ з питань чистої енергії (далі – РЦ). Їх головне завдання – робота з активістами, ініціативними групами, які прагнуть управляти якістю життя у своїх багатоквартирних будинках, хочуть створити ОСББ та запроваджувати енергоефективні заходи, зменшуючи таким чином своє енергоспоживання та цифри в платіжках за комунальні послуги.

ПРАКТИКА

За підтримки Проекту USAID консультанти РЦ проходять навчання та безкоштовно беруть участь у семінарах, конференціях, круглих столах, які присвячені питанням створення та  управління ОСББ, впровадження енергоефективних заходів та проектів з "чистої енергії" у багатоквартирних будинках, залучення коштів на їх реалізацію. Загалом за три роки Проект USAID організував 20 навчально-просвітницьких заходів, які відвідали близько 600 учасників. Це були не лише команди РЦ, а й голови правлінь ОСББ міст-партнерів Проекту, представники профільних відділів та управлінь міських рад, комерційних банків, виробники енергоефективних матеріалів та обладнання.

Для ефективної інформаційно-освітньої роботи з мешканцями міст, Проект USAID надав РЦ офісне обладнання та аудіовізуальну техніку. Крім того, усі центри забезпечуються тематичними брошурами, створеними експертами Проекту USAID на прохання активістів, а саме: "Як створити ОСББ?", "Наш будинок – наша власність", "Енергозбереження: що робити і де взяти гроші", "Чому зростають тарифи", "Поради з енергозбереження" та інші. Кожен центр має також інформаційні стенди енергоефективних матеріалів та обладнання. Їх забезпечили компанії виробників – партнери Проекту USAID. Усі ці ресурси широко використовуються у просвітницьких цілях, адже РЦ надають консультації та проводять інформаційні заходи з правових, технічних та фінансових питань щодо створення та діяльності ОСББ, впровадження енергоефективних технологій та проектів з чистої енергії у багатоквартирних будинках.

По своїй суті Центри є унікальними осередками реформи житлово-комунально господарства, адже саме тут формується розуміння та досвід найефективнішого шляху до відповідального господаря та споживача комунальних послуг. Працівники центрів ведуть активну діяльність та постійно вдосконалюють свої знання на заходах, які проводить Проект USAID. То ж у ресурсних центрах можна отримати кваліфіковані роз’яснення щодо основних законів та підзаконних актів, що регламентують роботу об’єднань співвласників, зразки оформлення протоколів зборів та статутів ОСББ, а також договорів на закупівлю обладнання та виконання робіт. Співробітники РЦ можуть надати консультації щодо видів та технічних характеристик енергоефективного обладнання, матеріалів та технологій, розказати про етапи їх впровадження та використання, порадити потенційних постачальників сертифікованого обладнання та виконавців робіт. Ті, хто вже створив ОСББ, можуть за підтримки працівників РЦ розібратись у наявних державних та муніципальних програмах фінансової підтримки впровадження енергоефективних заходів, а також отримати інформацію про банки, які пропонують відповідні кредитні продукти.

РЕЗУЛЬТАТИ

За останні два роки (2015-2016 роки) – після прийняття Закону 417 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" – до РЦ звернулись понад 12,000 громадян та ініціативних груп, які хотіли створити ОСББ. Завдяки підтримці та активній роботі консультантів, в містах-партнерах Проекту USAID за цей час з’явилося 3,182 об’єднань співвласників. Це більше ніж третина всіх новостворених ОСББ в Україні. Лідерські позиції посідають м. Запоріжжя (730 ОСББ), м. Дніпро (539 ОСББ) та м. Львів (455 ОСББ).

Та для багатьох створення ОСББ – означає лише початок шляху до реалізації амбітних проектів покращення свого житлового комфорту. Ті мешканці, хто отримав у спадок від ЖЕКів занедбані,  будинки, вирішили їх модернізувати та почали активно брати участь в Урядовій програмі "теплих кредитів", яку підтримує низка державних банків України. За її умовами держава повертає ОСББ від 40 до 70% від вартості енергоефективного обладнання та матеріалів, які були використані для модернізації і будинків. Міські ради також не стали стояти осторонь і запровадили муніципальні програми, які допомагають ОСББ відшкодовувати відсотки за "теплі кредити".

В деяких містах муніципалітети пішли ще далі – у Луцьку, наприклад, окрім програми фінансової підтримки та Ресурсного центру, було відкрито перший в Україні Центр енергоефективності та енергозбереження. Тут допоможуть  розібратись, яке вікно є лише "металопластиковим", а яке заслуговує на право називатись "енергоефективним". Для цього експерти центру за допомогою макету вікна у розрізі показують та роз’яснюють відвідувачам скільки у енергоефективному склопакеті має бути камер, яке існує напилення для скла і як воно сприятиме затримці тепла  у вашій оселі, а також на що треба звернути увагу при виборі фурнітури чи ущільнювача для вікна. Крім того консультанти РЦ допомагають своїм відвідувачам правильно обрати будівельні матеріали для утеплення фасадів багатоповерхівок, адже іноді люди навіть не знають що для "хрущовки" або панельного будинку вони можуть бути абсолютно різними.

Зусилля всіх зацікавлених сторін – консультантів РЦ, міських рад, держави та Проекту USAID – відкривають для об’єднань співвласників безмежні можливості щоб не тільки змінити байдужість та існуючу поведінку українців до спільного майна на відповідальну, але й сформувати нових енергоощадних господарів. Робота триває і поява нових ОСББ набирає обертів. З кожним новим об’єднанням співвласників наші Ресурсні центри  роблять свій внесок в оновлення житлово-фонду України, який сьогодні важливо зберегти для наших дітей та онуків – майбутнього нашої країни.