Спеціалісти Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) виконали енергетичні аудити 60 громадських будівель м. Запоріжжя, серед яких 53 освітніх заклади та 7 закладів охорони здоров’я. Розроблені документи дали змогу міській раді сформувати заявку на отримання €16,7 млн кредитних коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в рамках проекту "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України" (ПРМІУ). Заявка міста отримала позитивний висновок щодо відповідності проектів критеріям прийнятності та очікує включення до Попереднього переліку проектів ПРМІУ за результатами другого етапу відбору Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

На розгляді МінРегіону також перебуває заявка міста щодо отримання кредитів на модернізацію сектору теплопостачання за проектом ПРМІУ. У випадку успішного проходження ІІ етапу відбору заявка буде включена до Попереднього переліку Проектів та потрапить на оцінку Міністерства фінансів України. Проте, враховуючи пріоритети розвитку системи теплопостачання та можливе зростання фінансового навантаження на споживачів, експерти Проекту USAID проводять доопрацювання техніко-економічного обґрунтування проектів у галузі теплопостачання міста. Оновлені розрахунки передбачатимуть встановлення 801 індивідуального теплового пункту (ІТП) багатоквартирних житлових будинків (проект "Встановлення ІТП в житлових будинках Олександрівського, Вознесенівського, Дніпровського та Комунарівського районів міста Запоріжжя" вартістю €12,49 млн) та реконструкцію 10 котелень з модернізацією пальникових пристроїв 17 котлів ("Комплексний проект з теплопостачання" вартістю €11,1 млн).

У секторі водопровідно-каналізаційного господарства міста фахівцями Проекту USAID розроблено попереднє техніко-економічне обґрунтування проекту "Реконструкція та розширення центральних очисних споруд каналізації Лівого берега ЦОС-1 м.Запоріжжя". Заявка на залучення €10,9 млн кредитних коштів ЄІБ в рамках ПРМІУ успішно подолала І етап конкурсного відбору та очікує результатів розгляду Мінрегіоном на початку червня поточного року. Паралельно проводиться робота з доопрацювання проектної документації з урахуванням висновків експертизи щодо теплотворної здатності мулового осаду очисних споруд та можливих змін термінів окупності передбачених заходів.  

Запоріжжя також розробило заявку на отримання €16 млн кредитних коштів у рамках спільного проекту ЄІБ та Європейського банку реконструкції та розвитку. Заявка вже пройшла експертизу Міністерства інфраструктури України. За кошти кредиту планується оновити рухомий склад міського підприємства "Запоріжелектротранс": закупити 30 нових тролейбусів та 20 трамваїв. У результаті втілення проекту очікується зниження рівня енергоспоживання транспортом, підвищення комфорту перевезень пасажирів та поліпшення екологічної ситуації в місті.

Окрім зазначених проектів, у найближчому майбутньому міська влада планує реалізувати проекти модернізації зовнішнього освітлення  з використанням світлодіодних світильників та комплексної енергоефективної модернізації 40 громадських будівель.

Варто зазначити, що Запоріжжя має "дорожню карту" для комплексних та цілеспрямованих змін, які відповідають вимогам часу, це – План дій зі сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР), розроблений за підтримки експертів Проекту USAID. Документ прийнятий міською радою наприкінці 2016 року та передбачає зменшення викидів вуглекислого газу на 23% вже до 2020 року, що є досить амбітною метою та потребує залучення значних обсягів фінансових ресурсів.