В Інформаційному дайджесті "Нові можливості для інвестицій" №3 розповідалося про чотири демонстраційні проекти чистої енергії, що впроваджуватимуться за підтримки команди Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) в п’яти ОСББ міст-партнерів. Зараз ведеться розроблення проектно-кошторисної документації шести проектів (в одному з об’єднань реалізують два проекти).

Зокрема:

ОСББ "Чарівний світанок" (м. Запоріжжя, вул. Чарівна, 153А)



9 поверхів, 144 квартири, розрахункове теплове навантаження на потреби опалення будинку – 480 кВт. 

Проект передбачатиме: демонтаж трубопроводів і опалювальних приладів наявної вертикальної системи опалення будинку, в т. ч. колекторів повального і зворотного трубопроводів; монтаж горизонтальної системи опалення з прокладанням стояків і індивідуальних вузлів вводу із вузлами  обліку теплоти на сходах; влаштування термостатичних клапанів на приладах опалення; оснащення стояків системи опалення балансувальними клапанами або іншими пристроями для забезпечення стійкості системи опалення; влаштування в будинку автоматизованого індивідуального теплового вузла вводу; розроблення системи електропостачання індивідуального вузла вводу і захисту приміщення ІТП від несанкціонованого доступу тощо. Попередня інвестиційна загальна кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт оцінюється в 2,5 млн грн. Орієнтовна дата передачі документації ОСББ – 9 липня 2017 року.

"ОСБ МЖК-1" (м. Львів, просп. Червоної Калини, 39)

4 під’їзди (кількість поверхів від 5-ти до 10-ти), 212 квартир. Розрахункове теплове навантаження на потреби опалення будинку – 490 кВт.

Проект передбачатиме заходи подібні до наведених вище, окрім того будинок має отримати енергетичний паспорт. Попередня інвестиційна загальна кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт оцінюється в 4,6 млн грн. Орієнтовна дата передачі документації ОСББ – 31 серпня 2017 року.

ОСББ "Лермонтова-2" (м. Кам’янець-Подільський, вул. Лермонтова, 2А)

5 поверхів, 30 квартир. 

Проект передбачатиме: визначення стану електричної мережі системи освітлення сходів і місць загального користування; її демонтаж у разі необхідності й інсталяцію нової електричної мережі, відповідно до вимог нормативної документації; оцінку відповідності наявних світильників і системи освітлення вимогам ДБН В.2.5-28-2000 і заміну або реконструкцію систем, згідно з вимогами нормативної документації; встановлення вузлів обліку електричної енергії, яка споживається для системи штучного освітлення; підбір фотоелектричних елементів, налаштування астротаймерів, необхідних для забезпечення працездатності системи освітлення сходів і прибудинкової території; встановлення датчиків руху у тамбурах під’їздів на перших поверхах, встановлення датчиків руху біля під’їздів, які уможливлять роботу приладів освітлення лише за наявності в їхній зоні чутливості людей. Для можливості здійснювати освітлення у період відсутності сонячної інсоляції система включатиме акумулятори, що заряджатимуться у світлий період доби прямим і розсіяним сонячним випромінюванням. У якості дублюючого джерела енергії передбачається використати наявну систему електроживлення будинку. Попередня інвестиційна загальна кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт оцінюється в 150 тис. грн. Орієнтовна дата передачі документації ОСББ – 30 червня 2017 року.

ОСББ "Краснопільська, 4А" (м. Дніпро, вул. Краснопільська, 4А)

9 поверхів, 108 квартир. 

Проект передбачатиме заходи, подібні до наведених у попередньому абзаці. Попередня інвестиційна загальна кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт оцінюється у 300 тис. грн. Орієнтовна дата передачі документації ОСББ – 19 липня 2017 року.

ОСББ "Ініціатива" (м. Львів, вул. Скрипника, 25)

9 поверхів, 107 квартир.

У цьому ОСББ заплановане втілення двох проектів: реконструкції системи штучного електричного освітлення сходів із використанням фотоелектричних елементів та системи гарячого водопостачання з використанням сонячних колекторів. Перший проект за вимогами схожий на проект в ОСББ м Дніпра та м. Кам’янця-Подільського. Його попередня інвестиційна загальна кошторисна вартість становить 300 тис. грн. Орієнтовна дата передачі документації ОСББ – 31 липня 2017 року.