8 лютого 2018 р. у Блакитній залі Одеської обласної державної адміністрації відбулися публічна презентації та обговорення Регіонального енергетичного плану (РЕП) Одещини до 2035 року, розробленого в рамках Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні". Впровадження РЕП дозволить найбільшій області України стати флагманом енергоефективності нашої держави. 

Регіональний енергетичний план (далі - РЕП) Одеської області є актуальним стратегічним документом, що визначає енергетичну політику найбільшої області України. Він розроблений спеціалістами ОДА спільно з консультантами Проекту  USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID).

Відкрив захід в.о. директора Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Одеської ОДА Армєн Мартіросян. Він привітав учасників та висловив подяку спеціалістам Проекту USAID "за підготовку першого в Україні документу, який є дорожньою картою з енергоефективності для області. Раніше розроблялися Плани дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) для міст області, початок реалізації яких вже дав певні результати, тому ми сподіваємося на успішне впровадження РЕП нашої області"

Із вступним  словом до учасників звернувся провідний спеціаліст з енергетики та муніципального фінансування Місії USAID в Україні Андрій Нестеренко, який зазначив: "Робота з підготовки РЕП Одеської області розпочалася лише з вересня 2016 р. у відповідь на звернення ОДА. Раніше енергетичні плани регіонального рівня Проект USAID не розробляв. Подібні документи мають стати зв’язуючою  ланкою між місцевими програмами та планами і національними стратегіями в царині енергоефективності та чистої енергії. РЕП Одещини є результатом плідної командної роботи  спеціалістів Одеської ОДА та консультантів Проекту USAID, бажаю вам успішно втілити його в життя". 

Заступник керівника Проекту USAID Дмитро Ємельяненко відзначив: "Розробка Регіонального енергетичного плану Одеської області, який наразі не має аналогів в Україні, виконана за досить невеликий проміжок часу, завдяки співпраці Проекту з областю. Без цієї злагодженої роботи  досягти такого результату було б неможливо. Щиро вдячний керівництву Одещини за ефективне партнерство".

На заході були присутні: представники керівного складу ОДА, депутати обласної ради, члени робочої групи з розробки РЕП, представники восьми міст області -підписантів Угоди мерів (Балти, Білгород-Дністровського, Болграда, Ізмаїла, Одеси, Рені, Чорноморська та Южного), члени Громадської ради при Одеській ОДА, представники ЗМІ, активні громадяни.  

Перший в Україні РЕП Одеської області передбачає синергію зусиль органів влади місцевого, районного і обласного рівнів для досягнення цілей, що відповідають пріоритетам національних стратегічних документів щодо енергоефективності та чистої енергії.

Виконання РЕП уможливить уже до 2022 року зменшити споживання областю енергетичних ресурсів (природного газу на понад 22%, електроенергії на 36%); скоротити викиди СО; диверсифікувати джерела виробництва енергії (за рахунок відновлюваних); а завдяки удосконаленню системи моніторингу − підвищити ефективність комплексної реалізації регіональних проектів і програм. 

Інвестиційна програма РЕП містить  енергоефективні проекти у різних секторах обласного господарства, на впровадження яких до 2022 р.  потрібно 29,5 млрд грн. Сумарний акумульований  економічний ефект. становитиме 3,8 млрд грн, причому мешканці області до 2022 р. зекономлять близько 2,6 млрд грн.  

Успішне впровадження РЕП стане запорукою гідного внеску Одеської області в поліпшення кліматичної ситуації у світі та забезпечення енергонезалежності нашої держави; дозволить зробити міста та села Одещини екологічно чистими, економічно стабільними та соціально привабливими територіями добробуту.