24 червня 2015 року пройшла урочиста церемонія нагородження журналістів, які перемогли у конкурсі на кращі опубліковані матеріали з питань енергоефективності, джерел альтернативної та чистої енергії, переваг ОСББ, тарифної реформи та забезпечення соціального захисту населення. Конкурс проходив у рамках Проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” (Проект МЕР) спільно з Українським освітнім центром реформ та за спонсорської підтримки найбільшої приватної газовидобувної компанії України Burisma Holdings. Змагання проводилися серед журналістів Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Херсонської, Чернігівської областей, які є партнерами в реалізації пілотних програм Проекту USAID МЕР.

Конкурс проходив у номінаціях на кращий матеріал у друкованих та онлайн ЗМІ, кращий телевізійний, та радіо матеріали. На конкурс надійшло 132 роботи від понад 30 журналістів із різних куточків України – 10 з них було визначено переможцями. 

Ідея провести конкурс виникла через те, що в Україні майже не існує програм або серій публікації, присвячених  таким актуальним темам як енергетична безпека країни, тарифна та соціальна реформи, заміщення природного газу альтернативними джерелами енергії. Саме тому метою конкурсу було підвищення зацікавленості журналістів у висвітленні цих нагальних для країни питань, збільшення якісних, аналітичних матеріалів, які б спиралися на експертну думку, були регулярними та залучали б громадськість до постійних дискусій та пошуку виходу з ситуації, яка склалася у енергетичному секторі та секторі ЖКГ України.

Виступаючи перед аудиторією Директор Офісу економічного зростання Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Стівен Гоньє зазначив: “Засоби масової інформації відіграють важливу роль у наданні неупередженої та об’єктивної інформації про те, чому та яким чином реформи енергетичного сектору та підвищення енергоефективності допоможуть розвивати економіку України”.

“Технології енергоефективності та пошук джерел альтернативної та чистої енергії - один з фокусів, на якому зараз сконцентрована увага не лише України, а й наших міжнародних партнерів. Для того, щоб підвищити поінформованість населення України з цих питань Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» запровадив масштабну освітню кампанію через засоби масової інформації. Така важлива ініціатива була підтримана командою Burisma Holdings. Ми зацікавлені в якісному розвитку української журналістики і професійному висвітленні теми енергоефективності, оскільки останнє є основою енергобезпеки та енергонезалежності країни”, - зазначив президент Burisma Holdings Микола Злочевський.

Зокрема, продовжуючи ідею конкурсу, Burisma Holdings вирішила створити спеціальну додаткову номінацію, яка б дозволила відзначити не лише внесок журналістів, але і внесок ЗМІ в питання підвищення енергоефективності, джерел альтернативної та чистої енергії, переваг ОСББ, тарифної реформи та забезпечення соціального захисту населення. Переможцем у цій номінації визначена Студентська телестудія «Юніверс-ТБ» з м. Запоріжжя, яка не лише намагається професійно донести інформацію, але й стимулює попит на питання енергозбереження серед молодих журналістів.

Конкурс проходив у номінаціях на кращий матеріал у друкованих та онлайн ЗМІ, кращий телевізійний, та радіо матеріали. На конкурс надійшло 132 роботи від понад 30 журналістів із різних куточків України – 10 з них було визначено переможцями. Кращі роботи відбирали експерти Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", Інституту місцевого розвитку, Асоціації міст України та найбільшої приватної газовидобувної компанії України Burisma Holdings.

Основними критеріями оцінювання  журналістських матеріалів, які взяли участь у конкурсі були:

•    Рівень журналістської майстерності  в поданні проблеми.
•    Гострота та  актуальність проблеми.
•    Глибина аналізу проблеми.

За кожним з критеріїв оцінка становила від 1 до 10 балів. Переможцями конкурсу стали учасники з найвищими балами, які розраховувалися як середнє арифметичне оцінок, поставлених журі.

У підсумку переможцями стали:

ГРАН-ПРІ ЗА КРАЩУ ЖУРНАЛІСТСЬКУ МАЙСТЕРНІСТЬ

Вікторія Сидорова, журналістка обласної державної телерадіокомпанії "Сівер Центр", м. Чернігів

Соціальний захист
Альтернативні джерела енергії
Діяльність ОСББ
Енергозбереження та енергоефективність
Тарифна політика
Призначення субсидій

НОМІНАЦІЯ: КРАЩИЙ МАТЕРІАЛ У ДРУКОВАНИХ ТА ONLINE ЗМІ

1 МІСЦЕ

Світлана Луньова, журналістка газети "Знамя Дзержинки", м. Дніпродзержинськ

Роботи

2 МІСЦЕ

Юлія Синицька, журналістка газети "Новий День", м. Мелітополь

Лікарню опалюють пелетами
Экономная альтернатива
Мелитополь – лидер по энергосбережению в регионе
Совладельцам домов экономить энергию проще
ОСМД — путь к решению жилищных проблем
Прощание с газовыми котельными
За экономию электричества — подарок школе

3 МІСЦЕ

Олександр Лясковський, журналіст Інформаційної Агенції "Наш Район", м. Дніпропетровськ

В Днепропетровске будут экономить электроэнергию вместе
В Днепропетровске рассказали как экономить в многоквартирном доме
Проблемы Днепропетровского региона. Можно ли победить "энергетического дракона" в ЖКХ и нашей жизни?
Днепропетровская область составная часть Украины. как реализовать государственую программу по энергоэффективности?
Днепропетровский регион. Проблемы, задачи и решаемые вопросы энергетического мониторинга
Днепропетровский регион. Как добиться улучшения жилищно-коммунальных услуг?

3 МІСЦЕ

Андрій Осадчий, журналіст інформаційного агентства "Україна комунальна", м. Київ

Верховний Суд замінить Мінрегіон та Нацкомісію
Витрати комунальників стануть прозорими
ОСББ в Україні не потрібне нікому?
Зміни до держбюджету "пройдуть" повз ЖКГ
Пільгова ставка ЄСВ: комунальники "пролітають"

НОМІНАЦІЯ: КРАЩИЙ ТЕЛЕВІЗІЙНИЙ МАТЕРІАЛ

1 МІСЦЕ

Творча група програми "Актуально про комунальне" телеканалу МТМ, м. Запоріжжя

Випуск №3, Актуально про комунальне
Випуск №4, Актуально про комунальне
Випуск №5, Актуально про комунальне
Випуск №6, Актуально про комунальне
Випуск №7, Актуально про комунальне

2 МІСЦЕ

Творча група телеканалу "Дні-Про", м. Українка, Київська область

01. Енергозбереження
02. Еко Проект
03. Енергозбереження
04. Енергозбереження
05. Енергозбереження
06. Дбаючи про енергоефективність

3 МІСЦЕ

Творча група Студентської телестудії "ЮНІВЕРС-ТБ", м. Запоріжжя

Сюжет № 1 "Енергоефективність і енергозбереження"
Сюжет № 2 "Енергоефективність і енергозбереження"
Сюжет № 3 "Енергоефективність і енергозбереження"
Сюжет № 4 "Енергоефективність і енергозбереження"
Сюжет № 5 "Енергоефективність і енергозбереження"

НОМІНАЦІЯ: КРАЩИЙ РАДІОМАТЕРІАЛ

1 МІСЦЕ

Павло Солодовник, журналіст Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії, м. Чернігів

Економія, яка призводить до мільйонних збитків
Економне тепло до школи прийшло!
Темні вечори тривають, електрику і досі відключають
Угода мерів
Фасадне утеплення квартир

2 МІСЦЕ

Мирослав Бережний, журналіст телерадіокомпанії "Радіо Запоріжжя", м. Запоріжжя

1. Енергоефективність
2. Енергоефективність
3. Енергоефективність
4. Енергоефективність
5. Енергоефективність

ПРОЕКТ USAID "МУНІЦИПАЛЬНА ЕНЕРГЕТИЧНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ" було започатковано у жовтні 2013 року з метою зниження викидів парникових газів та підвищення енергетичної безпеки України через удосконалення енергетичної політики, збільшення енергоефективності та залучення приватних інвестицій в енергетичний сектор. Для реалізації цих завдань впродовж 4-ох років Проект МЕР надаватиме допомогу 17 українським містам у залученні інвестицій від міжнародних фінансових організацій, комерційних банків та приватних інвесторів у проекти з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії. У рамках Проекту МЕР 17 міст України отримають технічну допомогу з розробки планів сталого енергетичного розвитку. Більшість цих міст підписали угоду мерів і взяли на себе зобов'язання до 2020 року на 20% скоротити викиди CO₂, а також замістити в енергетичному балансі міста природний газ альтернативними та відновлювальними джерелами енергії.

BURISMA HOLDINGS - найбільша незалежна газовидобувна компанія України, заснована в 2002 році. Холдинг включає чотири операційні компанії, які займаються розробкою родовищ і видобутком вуглеводнів: Енерго-сервісна компанія "Еско-Північ", "Парі", "Перша українська газонафтова компанія" і "Алдеа". У 2014 р сукупний видобуток природного газу склав 692 млн куб. м, це на 50,4% більше показника 2013-го. Burisma Holdings розробляє 20 ліцензій на видобуток вуглеводнів в основних нафтогазових басейнах України. Весь обсяг видобутку компанія реалізує на внутрішньому ринку України. #EnergySecurityUkraine