Експерти Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) допоможуть своїм містам-партнерам залучити інвестиції приватних інвесторів для реалізації проектів з чистої енергії.

У пакет допомоги входить:

•    підтримка в підготовці проектів з чистої енергії на умовах державно-приватного партнерства (ДПП): здійснення енергетичних аудитів, підготовка попередніх техніко-економічних обґрунтувань та розроблення концепцій ДПП для проектів з чистої енергії, проведення обговорень із зацікавленими сторонами;
•    підготовка пакету документів, необхідних для реалізації проектів із чистої енергії на умовах ДПП;
•    організація та проведення громадських обговорень та слухань щодо впровадження ДПП у місті;
•    проведення навчань місцевих фахівців;
•    консультативна підтримка процесу реалізації проектів з чистої енергії на умовах ДПП тощо.

Фахівці Проекту USAID провели оцінювання готовності 17 міст-партнерів до реалізації проектів з чистої енергії на умовах ДПП. Конкурсний відбір проектів/міст здійснювався у  два етапи:

Етап 1. Опитування міст-партнерів Проекту USAID щодо мети та очікуваних результатів конкурсного відбору.
Етап 2. Проведення круглого столу, на якому представники відібраних у рамках першого етапу міст презентували проекти, запропоновані до реалізації на основі ДПП.

Перші два етапи відбору вже завершені. До короткого списку потрапили міста Київ, Львів Павлоград, та Херсон. Тепер спеціалісти Проекту USAID розробляють для них техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) проектів. Після презентації та схвалення розроблених ТЕО розпочнеться  процес прийняття міськими радами рішення про передачу визначених об’єктів комунальної інфраструктури в концесію. Проект USAID співпрацюватиме з тими двома містами, де міські ради приймуть рішення про можливість такої передачі найшвидше.