Ще три міста-партнери Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) провели громадські обговорення власних Планів дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР). Так, у лютому свої плани на обговорення громади винесли очільники Тернополя та Хмельницького, а в березні громадські слухання пройшли у м. Рівне. Нагадаємо, що ПДСЕР розробляється містами-учасниками  Європейської ініціативи "Угода мерів" для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (вичерпність викопних енергоресурсів, парниковий ефект і пов’язані з ним негативні зміни клімату, тощо). Кожне місто до свого плану включає низку інвестиційних проектів, основна мета яких – сприяти зниженню викидів СО та скороченню енерговитрат міста.

Для прикладу, у Тернополі було запропоновано 36 енергоефективних проектів, очікувана економія енергії від реалізації яких складе 679 396,79 МВт·год/рік. Завдяки впровадженню Тернопільського ПДСЕР у 2020 році місто планує зменшити викиди СО на 22,15%. Крім того, планується зменшити споживання всіх основних видів енергетичних ресурсів на 339 698,38 МВт·год/рік. Учасники обговорення запропонували створити школу для управителів та працівників ОСББ, правильно використовувати тверді побутові відходи та біомаси для опалення міста, конкретизувати заходи ПДСЕР, активізувати просвітницькі заходи серед мешканців міста з питань енергоефективності, тощо. ПДСЕР м. Хмельницького містить понад 60 проектних пропозицій на загальну суму 2976,3 млн грн. Їх реалізація сприятиме скороченню викидів СО на 240 361 т/рік. Економія природного газу до 2025 р. становитиме  367 866 тис. м³, а електроенергії ‒ 360 203 МВт·год.

У ПДСЕР м. Рівне запропоновано 58 енергоефективних проектів, завдяки яким планується скоротити викиди СО на 20,43% та зменшити споживання основних видів енергетичних ресурсів на майже 371 тис. МВт·год/рік. Учасники громадського обговорення ПДСЕР запропонували оприлюднити дані "ЕСКО-Рівне", а також зробити проект з відкритими даними з енергоспоживання. Найближчим часом свої ПДСЕР обговорюватимуть громади Києва та Павлограду.