Спеціалісти Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (проект USAID) оцінили готовність 17 міст-партнерів до реалізації проектів чистої енергії на умовах державно-приватного партнерства (ДПП). В ході оцінювання встановлено, що всі відібрані проекти чистої енергії мають значний економічний потенціал і можуть бути реалізовані через механізм ДПП. Деякі міста вже розпочали роботу над створенням умов для залучення приватних інвестицій.

Так, для м. Херсона експерти почали розробляти попереднє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) інвестиційного проекту з будівництва біопаливної котельні потужністю 10 МВт на базі газової котельні «Таврійська». Очікується, що обсяг інвестицій, необхідних для його реалізації, становитиме близько €4 млн, а простий термін окупності з урахуванням зменшення поточного тарифу на теплову енергію для населення – 5-6 років. Фахівці Проекту USAID також опрацьовують альтернативний варіант можливих технічних рішень – створення біопаливної ТЕЦ – аби визначити найбільш економічно привабливий для потенційних інвесторів.

Таврійська» котельня в м. Херсоні

У м. Львові проведено попереднє технічне обстеження будівель двох освітніх установ. На його основі експерти Проекту USAID розробили попередні рішення для реалізації проектів чистої енергії. Вони передбачають часткову термомодернізацію будівель (повна термомодернізація неможлива, адже ці будівлі мають архітектурну цінність) і монтаж систем, що працюють на альтернативних джерелах енергії (повітряної теплової помпи для Львівського технологічного ліцею і геліоколекторів – для ДНЗ №14).

Сума інвестицій, необхідних для реалізації проекту, й доцільність його втілення на умовах ДПП буде визначена після розроблення ТЕО, згідно з вимогами чинної нормативно-будівельної документації.

Для м. Києва на основі зібраної інформації та технічного обстеження додаткових запропонованих містом об’єктів спеціалісти Проекту USAID підготували попередні техніко-економічні розрахунки заміщення природного газу біомасою в системах опалення будівель бюджетної сфери. Зокрема, йдеться про:

1) Святошинський психоневрологічний інтернат – вул. Крамського, 16.

2) Дарницький дитячий будинок-інтернат – вул. Ялинкова, 58/60.

3) Санаторну школу-інтернат № 19 – вул. Білицька, 55.

4) Київський пансіонат ветеранів праці – вул. Жукова, 2.

Для м. Дніпропетровська триває розроблення попереднього ТЕО проекту «Реконструкція і модернізація ТЕЦ ДП «ВО ПМЗ ім. О. М. Макарова»». Проектно-кошторисна документація, підготовлена в 2004 році, не враховувала використання альтернативних до газу видів палива, відтак технічні рішення будуть перероблені спеціалістами Проекту USAID.

Державно-приватне партнерство – це широко апробований (й визнаний ефективним) у всьому світі механізм залучення приватних інвестицій, перш за все, у сектори економіки, які мають соціальне спрямування і потребують значних фінансових інвестицій, хоча, переважно, не є високодохідними.

Для міст, відібраних в ході оцінювання, фахівці Проекту USAID проведуть семінари та тренінги з питань реалізації проектів чистої енергії на умовах ДПП. Крім того, Проект USAID надасть містам технічну підтримку в:

  • підготовці відповідного пакету документів (техніко-економічної, правової, конкурсної документації), необхідних для реалізації проектів чистої енергії на умовах ДПП;
  • організації громадських обговорень щодо впровадження у містах проектів чистої енергії на умовах ДПП
  • супроводі та консультативній підтримці процесу підготовки та реалізації проектів чистої енергії.