Для міста Івано-Франківська в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» розробляється попереднє ТЕО проекту поводження з твердими побутовими відходами та системи збору й утилізації звалищного газу.

 

На полігоні твердих побутових відходів (ТПВ) м. Івано-Франківська планується запровадити: (1) сортувальну лінію для відокремлення вторинних ресурсів із потоку ТПВ, (2) лінію з вироблення твердого вторинного палива (RDF – refuse derived fuel) з органічної частини ТПВ і (3) систему збору та утилізації звалищного газу із виробленням електричної та теплової енергії.

Технічні рішення аналогічні запропонованим для проекту в місті Хмельницькому. Оптимальна потужність генерувального обладнання з використанням дегазації полігону ТПВ – 600 кВт.

Необхідні інвестиції для реалізації проекту попередньо оцінені у 28,1 млн грн. Простий термін окупності впровадження системи збору та утилізації звалищного газу – менше 2 років.

Найближчим часом запланована презентація розробленого ТЕО та громадське обговорення концепції державно-приватного партнерства (ДПП) для реалізації проекту. Потім спеціалісти Проекту USAID допоможуть організувати концесійний конкурс і реалізувати проект на умовах ДПП.

Сортувальну лінію для відокремлення вторинних ресурсів із потоку ТПВ планується запустити вже в 2017 році.