Запоріжжя – адміністративний, індустріальний і культурний центр Запорізької області. Загальна площа міста – 330,99 км2. Станом на
1 січня 2013 року населення Запоріжжя становило 768,9 тис. осіб.

Місто співпрацює з фінансовими організаціями та проектами з різних країн. Серед партнерів Запоріжжя – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Федерація канадських муніципалітетів, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Програма розвитку ООН (ПРООН), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) та інші. У складі департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради діє відділ енергоменеджменту.

29 листопада 2013 року місто Запоріжжя офіційно підтримало провідну ініціативу Європейського Союзу – Угоду Мерів (її підписанти беруть на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя). 27 червня 2014 року, рішенням міськради №6 був прийнятий Муніципальний енергетичний план (МЕП) Запоріжжя до 2030 року документ, який розробники визначили як «стратегію енергетичної перебудови міста, розраховану на 15 років».

У 2014 році після підписання відповідного меморандуму розпочалася співпраця міста з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (далі – Проект USAID). Меморандум визначив 4 основні напрямки роботи з підвищення енергоефективності міста та залучення коштів на фінансування відповідних заходів:

1) підтримка розроблення стратегічного Плану дій сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР);

2) удосконалення системи енергетичного менеджменту;

3) допомога із залученням інвестицій;

4) проведення інформаційної кампанії.