Як зазначалося вище, для презентації представникам зацікавлених сторін технічних та економічних характеристик ПДСЕР м. Запоріжжя розроблений Реєстр інвестиційних проектів (Далі – Реєстр). Інформація в Реєстрі містить дані про 17 проектів у розрізі муніципальних секторів:

1)       житлових будинків;

2)       електропостачання;

3)       поводження з побутовими відходами;

4)       громадських будівель;

5)       теплопостачання;

6)       вуличного освітлення;

7)       водопостачання та водовідведення тощо.

Для оцінювання інвестиційної привабливості проектів розглянуті різні варіанти змінювання цін на енергоносії та енергетичні послуги, зазначені також необхідні обсяги інвестицій і показники економічної ефективності за кожною проектною пропозицією. Для фінансування Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста пропонується задіяти кілька фінансових джерел (кошти міжнародних банківських організацій, комунальних підприємств, приватних інвесторів тощо). Діаграму з розділенням фінансування за секторами наведено нижче. Загальний обсяг фінансування інвестиційних проектів у період 2015-2030 рр. – 19 054,1 млн грн.

 

ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Загальне передбачене фінансування шести запропонованих проектів – 542,8 млн грн, середній термін окупності – 7,4 року.

Централізоване теплопостачання міста здійснюється концерном «Міські теплові мережі» – до 76% виробленої теплової енергії, підприємством «Мотор Січ» та автономними джерелами. У місті функціонують 65 котелень загальною встановленою потужністю
2 174,9 Гкал/год та 52 центральних теплових пункти (ЦТП). Довжина теплових мереж у двотрубному обчисленні – 722,8 км. У 2012 році загальний обсяг споживання енергії на послуги теплопостачання міста становив 3 071 тис. Гкал, із них 2 554 тис. Гкал – на опалення та
517 тис. Гкал – на гаряче водопостачання. Система централізованого теплопостачання міста побудована у 60-70 роки минулого сторіччя. Завдяки кваліфікованій експлуатації, постійній малій модернізації та плановим ремонтам, основні фонди та теплові мережі знаходяться у задовільному стані, а технологічні витрати не перевищують нормативних вимог, тому тарифи на теплову енергію в місті є одними з найнижчих в Україні. Основним видом палива в системі теплопостачання міста є природний газ.

Інвестиційні проекти Реєстру в даному секторі передбачають: модернізацію теплових вводів багатоповерхових житлових та громадських будівель на базі індивідуальних теплових пунктів (ІТП); переведення гарячого водопостачання Шевченківського району на використання альтернативних джерел енергії; переведення гарячого водопостачання Комунарського району на скидне тепло від центральних очисних споруд лівобережної частини міста; технічне переоснащення комунальних котелень шляхом будівництва сучасної міні-ТЕЦ; зниження витрат електроенергії та споживання палива концерном «Міські теплові мережі» за допомогою впровадження енергоефективних заходів.

За умови реалізації всіх заходів у секторі генерування та постачання теплової енергії, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на
70 400 т/рік або на 2,26% базового рівня. Загальне річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах
17 400 тис. м3 природного газу та 32 900 МВт∙год електроенергії.

Проект USAID допоміг Запоріжжю з розробленням ТЕО проекту «Будівництво цеху утилізації осаду після механічного зневоднення на центральних каналізаційних очисних спорудах лівого берега ЦОС № 1 м. Запоріжжя».

Крім того, фахівці Проекту USAID надали місту підтримку в розробленні попереднього техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту модернізації міської системи теплопостачання. Цей документ при втіленні у життя дозволить місту залучити кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

30 червня 2016 року міська рада підтримала участь концерну «Міські теплові мережі» в Проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» (впроваджується Мінрегіоном за підтримки ЄІБ). Заплановане залучення позикових коштів ЄІБ в обсязі до
€22,77 млн для фінансування субпроекту «Комплексний проект із теплопостачання», що передбачає технічне переоснащення котлів, систем автоматизованого контролю, улаштування та/або реконструкцію теплообмінників.


ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ

Загальне передбачене фінансування запропонованого проекту – 36,9 млн грн, термін окупності – 3,5 року.

Водопостачання та водовідведення у місті здійснює КП «Водоканал», джерелом водопостачання служить р. Дніпро. Встановлена виробнича продуктивність комунального водопроводу становить 649 тис. м3/доба. На цілі водопостачання та водовідведення в 2012 році використано 80,53 млн кВт·год електроенергії, з них 67% – на водопостачання та 32% – на водовідведення. Загальне приєднане електричне навантаження підприємства «Водоканал» становить 43 МВт. Обсяги споживання питної води містом постійно зменшуються, з 2002 по 2012 рр. вони знизилися вдвічі (до рівня 52,83 млн м3 у 2012 році). Таке зменшення споживання зумовлене оснащенням споживачів вузлами обліку та економією через високі тарифи.

Передбачений Реєстром інвестиційний проект включаєвстановлення частотних перетворювачів на насосні агрегати водопровідних станцій та пристроїв «плавного пуску» на насосні агрегати каналізаційних станцій, що сприятиме  зменшенню споживання електричної енергії.

За умови реалізації заходів за сектором водопостачання та водовідведення, можна досягти скорочення рівня викидів СО2 на 10 700 т/рік або на 0,34% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 9 800 МВт∙год електроенергії протягом року.

30 червня 2016 року міська рада підтримала участь КП «Водоканал» у проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Якщо заявку буде підписано, підприємство може залучити понад €48,4 млн позикових коштів ЄІБ для будівництва і реконструкції об’єктів водопостачання та водовідведення.

 

ВУЛИЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

Загальне передбачене фінансування запропонованого проекту – 352,7 млн грн, термін окупності – 13,8 року.

Роботи з експлуатації, утримання, капітального та поточного ремонтів електромереж зовнішнього освітлення міста здійснює
КП «Запоріжміськсвітло». Станом на 2013 рік підприємство експлуатує 40 170 об’єктів вуличного освітлення та 1 473,3 км кабельно-повітряних мереж електропередач. Основна кількість вуличних світильників представлена лампами типу ДРЛ (
дугові ртутні люмінесцентні – 8 584 од., 21,4%) та ДНаТ (дугові натрієві трубчасті – 28 687 од., 71,4%). На потреби зовнішнього освітлення у 2012 році спожито
13,34 ГВт·год електроенергії, при цьому найбільший обсяг електроенергії використовується в період дії нічного тарифу, що становить у середньому 86% загального споживання.

Інвестиційний проект сектору передбачає модернізацію вуличного освітлення шляхом повної заміни приладів освітлення на світлодіодні (LED) лампи (у кількості  40 170 світильників) та спорудження сонячної електричної станції загальною піковою потужністю 6,05 МВт, що виробляє електричну енергію у денні години доби і відпускає її до електричних мереж Об’єднаної енергетичної системи України за «зеленим» тарифом, при цьому повністю покриваючи витрати на вуличне освітлення.

За умови реалізації всіх заходів у секторі вуличного освітлення, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 15 000 т/рік або на 0,48% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 13 700 МВт∙год електроенергії за рік.

Отримавши підтримку міської ради, КП «Запоріжміськсвітло» подало заявку на участь упроекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». У разі підписання заявки, підприємство може залучити понад €8,27 млн позикових коштів ЄІБ для фінансування субпроекту «Модернізація мереж зовнішнього освітлення із застосуванням світлодіодних світильників», що передбачає комплекс заходів з реконструкції зовнішнього освітлення м. Запоріжжя.

 

ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Загальне передбачене фінансування 2 запропонованих проектів – 1 724,5 млн грн, термін окупності – 6,2 року.

Послуги з транспортування та постачання електроенергії за регульованим тарифом споживачам міста надає підприємство «Запоріжжяобленерго». В період 2002-2012 рр. основним споживачем електричної енергії стала промисловість, її частка в загальній структурі попиту становить у середньому 80%. Загалом потреба в електричній енергії з урахуванням потреб промисловості у 2012 році становила 5 919 тис МВт∙год. Протягом 2002-2012 рр. обсяги споживання електричної енергії містом збільшилися на 20%, переважно у зв’язку зі збільшенням споживання населенням.

Інвестиційні проекти Реєстру в секторі електропостачання розраховані на будівництво сонячних електростанцій потужністю 52,7 МВт (яке генеруватиме електричну енергію у обсягах споживання будівлями бюджетної сфери міста) та потужністю 22,6 МВт (для покриття потреб у електроенергії громадського електротранспорту).

За умови реалізації заходів за сектором електропостачання, можна досягти скорочення рівня викидів СО2 на 133 200 т/рік або на 4,27% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 122 200 МВт∙год електроенергії протягом року.

 

БЮДЖЕТНІ БУДІВЛІ

Загальне передбачене фінансування двох запропонованих проектів у секторі – 1 229,7 млн грн, середній термін окупності – 8,1 року.

У 2013 році в Запоріжжі налічувалося 386 установ бюджетної сфери, підпорядкованих місцевому бюджету, з них: 65 будівель управління культури та мистецтва, 31 установа управління з питань охорони здоров’я, 266 закладів освіти і науки, молоді та спорту, 8 установ управління соціального захисту та 6 адміністративних будівель органів місцевого самоврядування. Загальна опалювана площа – 1 136,9 тис. м2, а обсяг споживання енергетичних ресурсів у 2012 році становив 184 ГВт∙год (46,7% загального споживання будівлями бюджетної сфери міста). Переважна більшість установ бюджетної сфери споруджені за радянських часів, характеризуються великими втратами енергії через огороджувальні конструкції та потребують значної кількості тепла для обігріву приміщень. За даними проведених енергетичних аудитів бюджетних будівель, середнє питоме споживання енергії на опалення становить 170 кВт∙год/м2 на рік, що значно перевищує норми ДБН В.2.6.-31:2006 зі зміною № 1 (45-70 кВт∙год/м2/рік) та європейські норми (15-45 кВт·год/м2/рік).

Інвестиційні проекти Реєстру у цьому секторі передбачають: комплексну термомодернізацію 361 будівлі бюджетної сфери та переведення теплопостачання 275 установ на гранульоване паливо та теплові насоси, що дозволить знизити потреби у тепловій енергії на опалення та зменшити залежність міста від споживання природного газу.

Упровадження проектних пропозицій у цьому секторі дасть можливість скоротити обсяги викидів СО2 в атмосферу на 38 600 т/рік або 1,24% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 28 000 тис. м3 природного газу протягом року.

Спеціалісти Проекту USAID розробили попереднє ТЕО проекту запровадження механізму енергосервісу (ЕСКО) для залучення інвестицій у термомодернізацію 40 бюджетних установ міста. А також попереднє ТЕО проекту термомодернізації ще 60 закладів бюджетної сфери.

30 червня 2016 року міська рада підтримала участь КП «Запорізьке енергетичне агентство» у  проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Підприємство планує залучити понад €15,3 млн позики від ЄІБ для фінансування субпроекту «Комплексний проект з термомодернізації бюджетних будівель м. Запоріжжя», який передбачає комплекс заходів із термомодернізації (заміну вікон на енергоефективні, встановлення вхідних дверей з утепленням, заміну старих радіаторів на біметалеві, утеплення зовнішніх стін, покриття дахів, підвального перекриття, модернізацію внутрішньої системи опалення та теплових вводів будівель).

 

ЖИТЛОВІ БУДІВЛІ

Загальне передбачене фінансування двох запропонованих проектів – 13 479,9 млн грн, середній термін окупності – 9 років.

У 2014 році в місті налічувалося 4 248 багатоквартирних житлових будинків загальною площею 13 803 тис. м2. У секторі багатоквартирної житлової забудови кількісно переважають дво-триповерхові будинки (43%). За даними аналізу енергетичного споживання будівель житлового фонду, фактичні середні питомі витрати енергії становлять 220 кВт∙год/м2 на рік, із них 140 кВт∙год/м2/рік припадає на опалення, 40 кВт∙год/м2/рік на потреби гарячого водопостачання та 40 кВт∙год/м2/рік на штучне освітлення та інші побутові потреби. Згідно з європейськими нормами, середнє споживання енергії на опалення та гаряче водопостачання не має перевищувати 75 кВт∙год/м2 на рік, а споживання електричної енергії – до 30 кВт∙год/м2 на рік. Сьогодні фактичне питоме споживання енергії будинками житлового сектору міста значно перевищує рекомендовані європейські нормативи.

Інвестиційні проекти Реєстру в секторі житлових будівель включають: термомодернізацію 2 418 багатоповерхових житлових будівель; заміщення природного газу в системах гарячого водопостачання 590 багатоповерхових житлових будівель за рахунок використання потенціалу скидного тепла вентиляційних систем та сонячної енергії.

Загальне зменшення викидів СО2 у секторі житлових будівель (на етапі споживання теплоти) розраховано у межах 407 100 т/рік або 13,06% базового рівня. Річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 227 000 тис. м3 природного газу.

 

ПОБУТОВІ ВІДХОДИ

Загальне передбачене фінансування запропонованого проекту – 1 650,0 млн грн, термін окупності – 7,2 року.

Протягом року на території міста утворюється близько 250 тис. т твердих побутових відходів (ТПВ), переважна частина яких не переробляється та не утилізується належним чином, а лише вивозиться на полігони. Окрім значного екологічного навантаження, відходи на полігонах виділяють велику кількість СО2 в атмосферу, тому їхнє раціональне використання дасть можливість не лише отримати альтернативне та безкоштовне джерело енергії, а і зменшити емісію вуглекислого газу. Відповідно до усереднених розрахунків, теплотворна здатність ТПВ – 1 540 ккал/кг, тому річний енергетичний потенціал міста у цьому секторі становить 385 тис. Гкал.

Інвестиційний проект Реєстру в даному секторі передбачає будівництво сміттєспалювальної теплоелектроцентралі (ТЕЦ) встановленою електричною потужністю 20 МВт, яка здатна виробляти електричну та теплову енергію в комбінованому циклі з використанням твердих побутових відходів в обсягах 280 тис. т на рік.

За умови реалізації проекту у секторі утилізації побутових відходів, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 174 400 т/рік, або на 5,6% базового рівня. Загальне річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 9 750 тис. м3 природного газу та 160 000 МВт∙год електроенергії.

За підтримки міської ради, комунальне автотранспортне підприємство «Комунсантрансекологія» подало заявку на участь упроекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Підприємство передбачає отримати позику від ЄІБ у сумі майже €2,07 млн для фінансування субпроекту «Будівництво полігону ТПВ №3 та його функціонування».