Додатком до ПДСЕР м. Луцька є Каталог інвестиційних проектів (далі — Каталог). Інформація в Каталозі наведена у розрізі муніципальних секторів:

1) генерування, транспортування, відпускання і споживання теплоти;

2) зовнішнього освітлення;

3) водопостачання та водовідведення;

4) транспорту;

5) альтернативної енергетики;

6) озеленення тощо.

Для кожного муніципального сектору запропонований перелік проектних пропозицій. Усі фінансові показники проектів оцінені з огляду на
15-річний горизонт планування. Для оцінки фінансових потоків проектів використовувався прогноз цін на енергоносії та енергетичні послуги, зазначені також обсяг інвестицій і показники економічної ефективності за кожною проектною пропозицією. До Каталогу увійшли ті проекти та заходи, що містили максимальний економічний, кліматичний та/або соціальний ефект.

Найбільший вплив на скорочення викидів СО2 мають інвестиційні проекти у сфері транспорту – 12,2%. На другому місці  впровадження енергоефективних заходів у секторі житлових будинків (7,3%). Реконструкція системи теплопостачання дасть внесок 2,9%. Вплив упровадження альтернативних джерел енергії (АДЕ) становить 1,1%а реконструкції наявних зелених зон міста, відтворення рослинності на ділянках загального користування тощо – 0,7%. Найменший внесок у скорочення викидів СО2 здійснюють проекти у сфері поводження з побутовими відходами (0,1%).

Для фінансування Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста пропонується задіяти 8 фінансових джерел. Серед них: бюджет міста, кошти комунальних підприємств, приватних інвесторів і концесіонерів, мешканців міста. Пропонується також використати нетрадиційні джерела фінансування проектів: гранти і меценатство. Серед джерел фінансування ПДСЕР найбільшу частку мають бюджет міста (41%), запозичення (31%), приватні інвестиції (у т.ч. кошти мешканців – 25%). Незначна частка (3%) – власні кошти комунальних підприємств.

Діаграму з розділенням фінансування за секторами наведено нижче. Загальний обсяг фінансування інвестиційних проектів у період 2015-2025 рр. становить 2 104 млн грн.

 

ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Загальне передбачене фінансування 11 запропонованих проектів – 371 млн грн, середній термін окупності – 4,8 років.

Виробництво теплової енергії на потреби опалення та гарячого водопостачання в Луцьку більшою мірою здійснює теплогенерувальне підприємство «Луцьктепло». Воно також експлуатує централізовані та децентралізовані системи теплопостачання міста. Підприємство надає послуги теплопостачання 67,5% житлових будинків і громадських будівель міста загальною площею 2 401 576 м2. Сумарна теплова потужність котелень – 496,74 Гкал/год, приєднана –  264,42 Гкал/год. Кількість встановлених котлів – 180, із них 40% з терміном експлуатації понад 20 років. Загальна протяжність теплових мереж у двотрубному обчисленні – 137,7 км, із них ветхих та аварійних – 70%.

Проекти, внесені до каталогу інвестиційних проектів, спрямовані на збільшення ефективності виробництва теплової енергії, зменшення втрат у ході генерування та транспортування теплоти, що призведе до скорочення викидів СО2. Вони передбачають: заміну котлів системи централізованого теплопостачання на більш ефективні; будівництво нових і реконструкцію наявних котелень; реконструкцію центральних теплових пунктів і трубопроводів теплових мереж; автоматизацію систем та установок генерування, транспортування та реалізації теплоти; заміщення природного газу альтернативними джерелами енергії, використання полігонного газу; встановлення приладів обліку теплової енергії; реконструкцію систем теплопостачання за рахунок обєднання локальних теплових мереж від котелень і переходу на нові джерела енергії.

КП «Луцьктепло» перебуває на фінальній стадії підписання контракту на отримання кредиту обсягом 10 млн євро і гранту в
4 млн євро від ЄБРР. За рахунок кредиту фінансуватимуться 11 проектів, включених до ПДСЕР.
За кошти гранту заплановано профінансувати установку індивідуальних теплових пунктів у 200...250 житлових багатоквартирних будинків (із 600, включених до ПДСЕР).

За умови реалізації всіх заходів у секторі генерування і транспортування теплоти, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 21 568 т/рік, або на 2,94% базового рівняЗагальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 6 624 тис. м3 природного газу та 7 296 МВт∙год електроенергії протягом року. 

 

ЗОВНІШНЄ ОСВІТЛЕННЯ

Загальне передбачене фінансування 5 запропонованих проектів – 57 млн грн, середній термін окупності – 8 років.

Мережі зовнішнього освітлення Луцька перебувають на балансі КП «Луцьке електротехнічне підприємство – «Луцьксвітло» (далі КП «Луцьксвітло») — єдиного підприємства в місті, що виконує роботи з капітального, поточного ремонту та утримання мереж зовнішнього освітлення. Загальна довжина мереж – 372,7 км. Усього налічується 9 421 джерело світла. Загальний стан системи зовнішнього освітлення характеризується великими наднормативними витратами електроенергії, низьким ступенем освітлення міських вулиць, площ та скверів у вечірній і нічний час. Близько 60% освітлювальних приладів у місті не відповідають вимогам сучасних нормативів. Підвищення енергоефективності може бути досягнуте за умови активнішого встановлення енергоефективних і надійних світильників, розширення та модернізації системи автоматичного управління зовнішнім освітленням, заміни наявного «голого» проводу на надійніший самоутримний ізольований.

Проекти, внесені до каталогу інвестиційних проектів, пов'язані з модернізацією зовнішнього освітлення міста. Основні напрямки проектів у цьому секторі: повна заміна світильників із лампами розжарювання на LED-світильники зі світлодіодними джерелами світла; світильників з дуговими ртутними лампами – світильниками з дуговими натрієвими газорозрядними лампами та
LED-світильниками тощо.

За умови реалізації всіх заходів у секторі зовнішнього освітлення, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 3 458,1 т/рік, або на 0,47% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 2 981 МВт∙год електроенергії.

 

ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ

Загальне передбачене фінансування 25 запропонованих проектів – 65 млн грн, середній термін окупності – 2,1 року.

Централізованою системою водопостачання охоплено 81% населення міста, системою каналізації – 77%.

Водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод, що надходять від побутових і промислових споживачів, державних і комерційних підприємств здійснює КП «Луцькводоканал». Загальна протяжність водопровідних мереж  314,5 км (у незадовільному та аварійному стані  168,2 км).

Система каналізації складається з 207,2 км мереж і колекторів, 19 каналізаційних насосних станцій (одна з яких демонтується) та очисних споруд установленою проектною потужністю 120 тис. м3 на добу. Система каналізації міста – неповна роздільна. Схема – децентралізована. Протяжність головних колекторів – 56,9 км, вуличної мережі – 79,2 км, внутрішньоквартальної – 71,1 км. Старі й аварійні колектори становлять понад 82,43 км. В найбільш аварійному стані перебувають 30% загальної довжини самопливних колекторів.

Проекти, внесені до каталогу інвестиційних проектів, мають на меті:

(1) оптимізувати систему водозаборів із доведенням ККД насосних агрегатів до 75% і покращенням питомого енергоспоживання; 
(2) модернізувати насосне обладнання; (3) реконструювати водогони; (4) відключити низькодебітні та гідравлічно неефективні свердловини; (5)запровадити технологічний регламент роботи водозаборів та (6) автоматизувати та диспетчеризувати всі свердловини в системі водозаборів; (7) модернізувати насосне обладнання каналізаційних насосних станцій.

За умови реалізації всіх заходів за сектором водопостачання та водовідведення, можна досягти скорочення рівня викидів СО2 на 5 302 т/рік, або на 0,72% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 4 571 МВт⋅год електроенергії.

 

ТРАНСПОРТ

Загальне передбачене фінансування 12 запропонованих проектів – 528 млн грн, середній термін окупності – 7 років.

Переважна частина перевезень вантажів і пасажирів у м. Луцьку здійснюється електротранспортом (тролейбуси), автобусним, легковим автомобільним, вантажним автомобільним і залізничним транспортом. Тролейбусні перевезення здійснює КП «Луцьке підприємство електротранспорту». Загальна протяжність контактної мережі – 109,15 км, кількість тягових підстанцій – 9. Експлуатаційна протяжність тролейбусних ліній – 276 км. Автобусною мережею охоплено 67 вулиць та проспектів, на яких знаходиться 330 зупинок громадського транспорту. З 2008 року, завдяки реформі галузі міського пасажирського транспорту, на маршрутах міста значно зменшена кількість автобусів малої пасажиромісткості.

До основних проблем у сфері транспорту міста належать: відсутність ефективної комплексної системи організації дорожнього руху, суттєве завантаження транспортом центральної частини міста; дублювання тролейбусних маршрутів автобусними; постійне скорочення кількості тролейбусів і заміщення їх автобусами; відсутність місць для паркування в центральній частині міста; відсутність комплексної автоматизованої системи управління транспортом; збільшення долі приватного автотранспорту на тлі зменшення частки міського пасажирського транспорту в структурі виконаної транспортної роботи. Транспортний сектор міста протягом 2016-2025 рр. потребуватиме 528,1 млн грн.

Проекти, внесені до каталогу інвестиційних проектів, передбачаютьпридбання нових тролейбусів, вдосконалення тролейбусної контактної мережі, заміщення автобусів тролейбусами тощо. Місто також планує облаштувати розв'язки та світлофорне регулювання, впровадити зони платного паркування та автоматизовану систему управління транспортом, побудувати розв'язки з підземним пішохідним переходом, заїзні «кишені» для зупинки громадського пасажирського транспорту на маршрутах загального користування, створити розвинену велосипедну інфраструктуру. Багато із цих проектів можуть бути реалізовані  спільно з приватним інвестором на умовах державно-приватного партнерства. Таким чином, будуть створені нові види бізнесу й робочі місця, а місто отримає більш досконалу європейсько-орієнтовану транспортну систему і поліпшення екологічної ситуації.

Одним із пріоритетів розвитку транспортної інфраструктури є збільшення частки екологічно чистого транспорту, перш за все, тролейбусів. Міська влада планує удосконалити тролейбусну контактну мережу, оновити  транспортний парк та замінити частину автобусів тролейбусами на міських маршрутах. Сума необхідних інвестицій для реалізації цього проекту оцінюється в $10 млн. На жаль, такі  проекти за умов чинних тарифів на внутрішньоміські перевезення мають невисокі фінансові показники: термін окупності близько 15 років, IRR – 8%. Можливо, часткове співфінансування з боку міста і Фонду регіонального розвитку, а також пільгові умови кредитування дозволять реалізувати такий необхідний для міста проект.

За умови реалізації всіх заходів у секторі транспорту, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 89 833,8 т/рік, або на 12,23% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 25 872 т бензину,
3 279 т дизельного пального та 89 834 МВт∙год електроенергії.

 

АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ (АДЕ)

Загальне передбачене фінансування 7 запропонованих проектів – 142,5 млн грн, середній термін окупності – 5,3 року.

Частка вироблення теплової енергії з використанням альтернативних джерел енергії (АДЕ) в Луцьку є незначною (станом на 2014 рік – менше 0,2%). У місті працює п’ять котелень на твердому паливі. Загальна встановлена потужність – 0,655 МВт, із яких 0,29 МВт введені в експлуатацію у 2014 році. Інші види АДЕ для виробітку тепла не застосовуються. Жоден із них із різних причин (обмеженість потенціалу, низькі показники інвестиційної привабливості) не може бути значною мірою застосований у масштабах міста для заміщення традиційних джерел енергії. У каталозі інвестиційних проектів ПДСЕР вони представлені виключно у вигляді пілотних і демонстраційних проектів. Серед усіх видів АДЕ найбільший потенціал має біомаса, яку можна використовувати для виробництва теплової та електричної енергії, заміщаючи таким чином природний газ і вугілля.

За умови реалізації всіх заходів з упровадження проектів з альтернативних джерел енергії, можна досягти зменшення рівня викидів СО2 на 7 957 т/рік, або на 1,08% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 84 МВт⋅год теплової енергії, 4 335 тис. м3 природного газу та 3 000 МВт⋅год електроенергії.

 

ПОВОДЖЕННЯ З ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ

Загальне передбачене фінансування 2 запропонованих проектів – 3 млн грн

Один із цих проектів може бути особливо цікавим для інвесторів – «Генерування теплової та електричної енергії із використанням полігонного газу». Він передбачає влаштування системи збирання, транспортування, очищення полігонного газу (до
3,2 млн м3 полігонного газу на рік із теплотою згорання до 14 000 кДж/м3) та використання його в якості палива для виробництва теплової та електричної енергії. Проект вимагає близько $4 млн інвестицій і має привабливі фінансові показники (IRR – 24%, NPV – 22 млн грн).
На разі здійснюється розробка ТЕО проекту.

Впровадження проектних пропозицій у цьому секторі дасть можливість скоротити викиди СО2 в атмосферу на величину 442 т на рік або на 0,06% базового рівня. Загальне річне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах
139 т дизельного пального.

 

ГРОМАДСЬКІ БУДІВЛІ

Загальне передбачене фінансування 15 запропонованих проектів – 111 млн грн, середній термін окупності – 6,9 років.

Одними з основних споживачів теплоти у місті Луцьку є та громадські будівлі та житлові будинки. Загальна опалювальна площа громадських будівель міста  1 095 581,1 м2.

Для виконання завдань ПДСЕР вже до 2020 року місто планує термомодернізувати 77 будівель бюджетної сфери: школи, дитсадки, лікарні. У 2016 році Проект USAID на основі проведених енергетичних аудитів розробив для міста бізнес-план, вивчивши який НЕФКО прийняла рішення про виділення Луцьку кредиту у 10,4 млн грн. Місто готує заявку до E5P на отримання гранту в 5,2 млн грн. Успішний досвід втілення бізнес-плану став запорукою та фундаментом для подальшої співпраці міста з НЕФКО. Найближчим часом її представники оглянуть ще 46 будівель цього сектору. Із них виберуть об'єкти, що будуть утеплені згідно з Проектом SWEKO.

Більшість інвестиційних проектів із термомодернізації будівель бюджетної сфери мають досить привабливі фінансові показники. Загалом сума інвестицій у сектор громадських будівель Луцька оцінюється більш ніж у 350 млн грн.

В каталозі інвестиційних проектів ПДСЕР запропоновано чимало заходів у громадських будівлях. Вони передбачають: модернізацію систем опалення зі встановленням ІТП та балансування систем опалення шляхом встановлення балансувальних клапанів, заміну ламп розжарювання компактними люмінесцентними, теплоізоляцію трубопроводів і запірної арматури систем опалення та гарячого водопостачання, заміну застарілих дверей та вікон, утеплення зовнішніх стін та дахів тощо.

Впровадження проектних пропозицій у цьому секторі дасть можливість скоротити викиди СО2 в атмосферу на величину близько 1 681 т на рік на 0,68% базового рівня. Загальне скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 17 389 МВт∙год теплової енергії та 134 МВт∙год електроенергії.

 

ЖИТЛОВІ БУДИНКИ

Загальне передбачене фінансування проектів – 654 млн грн, середній термін окупності – 4,5 років.

Загальна кількість житлових багатоповерхових будинків, підключених до централізованих систем теплопостачання, становить близько
1 500 од. Їхня загальна опалювальна площа 
 2 582 599 м2.  У житлових будинках площею 592 273 м2 встановлено вузли обліку теплоти, що становить 22,9%. Водночас, 70% абонентів централізованого постачання гарячої води обладнано вузлами обліку гарячої води.

Основними напрямками проектів із чистої енергії в будинковому секторі міста є: встановлення побудинкових вузлів обліку теплової енергії та індивідуальних теплових пунктів із погодним регулюванням; скорочення непродуктивних втрат теплоти та інших енергоносіїв у будинку.

Загальне зменшення викидів СО2 у житловому (будинковому) секторі на етапі споживання теплоти – 53 560 т/рік або на 7,29% базового рівня. Скорочення споживання енергетичних ресурсів передбачено в обсягах 117 458 МВт∙год теплової енергії та
164 МВт∙год електроенергії.