Спеціалісти Проекту USAID розробили інвестиційний проект із реалізації енергоефективних заходів у системі теплопостачання Запоріжжя. Його втілення дозволить покращити умови проживання 106 тис. домогосподарств у трьох районах міста, що обслуговує концерн «Міські теплові мережі»: Комунарському, Олександрівському та Вознесенівському.

Технічна частина інвестиційного проекту передбачає реконструкцію 17 котлів (загальною потужністю 800 Гкал/год) на 10 котельнях: заміну пальників та оптимізацію їхнього розташування, реконструкцію допоміжних систем та автоматизацію на основі сучасних технологій. Заплановане також встановлення 88 індивідуальних теплових пунктів та системи SCADA (автоматизованої системи управління технологічними процесами). Виконання всього комплексу заходів розраховане на три роки. Вартість проекту оцінюють у €10,1 млн.

Очікується, що впровадження проекту дозволить: скоротити щорічне споживання газу на 8 млн м3, знизити викиди СО2 на 16 тис. т на рік, підвищити ефективність використання палива на котельнях.

Проект рекомендовано реалізувати за рахунок кредиту Європейського інвестиційного банку в рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України».