У рамках співпраці з містами-партнерами спеціалісти Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) розробили попереднє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту глибокої термомодернізації будівель закладів освіти м. Тернополя. До проекту включені 83 заклади (дитячі садочки, загальноосвітні школи, навчально-виховні комплекси тощо). Зараз для більшості з них характерними є централізована система теплопостачання та використання індивідуальних теплових пунктів (ІТП) із погодним та погодинним регулюванням. Майже всі будівлі мають недостатній рівень теплозахисту огороджувальних конструкцій, у них відсутнє централізоване гаряче водопостачання, спостерігається гідравлічне та теплове розбалансування систем. Вони експлуатують застарілі однотрубні системи опалення, лампи розжарювання або освітлювальні установки з люмінесцентними лампами. Загальною рисою багатьох відібраних бюджетних закладів є недотримання параметрів теплового режиму, повітрообміну та рівня освітленості в приміщеннях тощо. Але в усіх установах запроваджена система моніторингу енергоспоживання (в ручному режимі) та система енергосертифікації.

ТЕО містить два пакети: перший передбачає реалізацію всього комплексу енергоефективних заходів, запропонованих в результаті здійснення енергетичних аудитів, протягом п’яти років в усіх 83 закладах. Вартість пакету – €22,5 млн. Він дозволить щорічно економити понад 30 тис. МВт·год енергії (або 40 млн грн).

Другий передбачає реалізацію заходів в закладах, для яких характерне незначне відхилення базового рівня енергоспоживання від фактичного. Він стосуватиметься 59 закладів і коштуватиме €14,7 млн. Його втілення дозволить щорічно економити майже 20,5 тис. МВт·год енергії (або 27,5 млн грн).

Для реалізації заходів пропонується залучити кредитні кошти Європейського інвестиційного банку в рамках програми розвитку муніципальної інфраструктури України, а також грантові кошти Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Фонду Е5Р).