Спеціалісти Проекту USAID розробили техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) для впровадження енергоефективних заходів у 73 бюджетних об’єктах Чернігова. До них належать 38 дошкільних (ДНЗ) та 32 загальноосвітні навчальні заклади, одна медична будівля та будівлі двох об’єктів культури.

У рамках ТЕО розглянуті три альтернативні варіанти (пакети) для впровадження енергоефективних і технічних заходів. Перший (максимальний) пакет для 73 бюджетних об’єктів (81 будівля) передбачає впровадження (повністю або частково) 21 запропонованого заходу. Другий (альтернативний) пакет енергоефективних заходів охоплює 25 об’єктів (29 будівель): 17 об’єктів (21 будівлю) з повною модернізацією (весь комплекс запропонованих заходів, окрім заміни старих плит в харчоблоках; три об’єкти (ДНЗ) зі встановленням сонячних колекторів для систем гарячого водопостачання; та 5 об’єктів (шкіл) із заміною старих дерев’яних вікон на енергоефективні металопластикові та впровадженням локальної припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією.

Третій (мінімальний) пакет охоплює 71 об’єкт (79 будівель) (окрім об’єктів культури). Він передбачає: заміну старих дерев’яних вікон на енергоефективні металопластикові; упровадження локальної припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією; встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) із автоматикою погодного регулювання та програмуванням/модернізацію ІТП; реконструкцію та/або балансування систем опалення. Йдеться також про ізоляцію трубопроводів і засувок системи опалення та гарячого водопостачання; впровадження процедур експлуатації, обслуговування та енергомоніторингу.

Для першочергового впровадження та залучення кредитування Європейського інвестиційного банку спеціалісти Проекту USAID рекомендують пакет №2. Реалізація цього варіанту дозволить максимально підвищити енергоефективність в 17 будівлях шляхом їхньої комплексної термомодернізації та ліквідувати нагальні проблеми із вологістю та вентиляцією в п’ятьох школах, а отже, вирішити і соціальні питання, і знизити рівень захворюваності у відвідувачів шкіл, а також зробити пілотний проект для міста – впровадження сонячних колекторів для систем гарячого водопостачання в дитячих садочках.