Енергоефективні заходи в двох громадських будівлях м. Львова (дошкільному навчальному закладі №14 і технологічному ліцеї) планують втілити на засадах державно-приватного партнерства (ДПП). Фахівці Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) розробили відповідні техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) та на початку жовтня презентували документи представникам міської ради.

Обидві установи мають місцеву пічну систему опалення на природному газі, використання якої у дитячих закладах категорично заборонене технічними вимогами і правилами: тож 65 вихованців дитсадка та 320 ліцеїстів із настанням холодів опиняються в небезпечних умовах.

Проект для ДНЗ №14 передбачає монтування системи трубопроводів з опалювальними приладами, які в холодну пору року працюватимуть на опалення, а в теплу – на кондиціювання повітря; термомодернізацію зовнішніх огороджень та перекриттів будівлі, що сприятиме скороченню споживання природного газу для опалення на 46%. Заплановане також установлення теплового насосу «повітря – вода», що використовуватиме енергію зовнішнього атмосферного повітря та повністю покриватиме 75% загальних річних витрат тепла на потреби опалення. Проект пропонує здійснити монтування обладнання дублюючого джерела енергії (для використання у періоди пікових навантажень): модульної газової теплогенераторної із двома високоефективними конденсаційними газовими котлами, які в разі необхідності повністю забезпечать потребу будівлі в енергії на опалення. Обсяг необхідних інвестицій становить 704,4 тис. грн. Скорочення витрат природного газу в результаті втілення проекту передбачається на рівні 8 855 м3/рік, а щорічна економія коштів на оплату комунальних послуг – 42 тис. грн.

У ТЕО для Львівського технологічного ліцею запланована термомодернізація зовнішніх огороджень будівлі та заміна вікон на пластикові з п’ятикамерним профілем і двокамерним склопакетом, утеплення перекриття даху. Проект передбачає монтування системи трубопроводів з опалювальними приладами та обладнання дублюючого джерела енергії (для використання у періоди пікових навантажень). Біля будівлі котельні пропонується встановлення системи генерування теплоти (теплового насосу «повітря – вода»). За рахунок теплового насосу покриватиметься навантаження системи опалення при зовнішній температурі повітря від -1 °С до +8 °С. У діапазоні близьких до -1 °С температур тепловий насос працюватиме в парі з газовим котлом. При температурах від -1 °С до -15 °С функціонуватиме лише газовий котел (у конденсаційному режимі). У літній час насос можна буде використовувати для холодопостачання ліцею, що дозволить значно зекономити на холодильному обладнанні. Обсяг необхідних інвестицій для реалізації проекту становить майже 3,3 млн грн. Скорочення витрат природного газу в результаті втілення проекту очікується в обсягах 50 466 м3/рік, а щорічне зниження сумарних експлуатаційних витрат – 284,4 тис. грн.

Для проектів, запланованих до реалізації у м.Львові, найприйнятнішою є концесійна форма ДПП. Вона передбачає залучення приватного партнера через укладення довгострокового концесійного договору між ним та Львівською міською радою. Згідно з таким договором, міська рада інвестує у підвищення енергоефективності об’єктів, гарантує підтримку заходів та інвестицій приватного партнера зі встановлення системи генерування теплоти і подальше повернення інвестицій шляхом придбання у приватного партнера теплової енергії за привабливим для обох сторін тарифом. Приватного партнера обиратимуть за результатами відкритого конкурсу.

У результаті презентації проектів 6 жовтня у Львові міська рада підтвердила готовність фінансувати проекти в обсягах, що будуть визначені схемою фінансування та взяла на себе відповідальність за проведення державної експертизи ТЕО. Проекти будуть представлені Комісії із питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради, а Проект надасть допомогу в пошуку інвесторів.