Фахівці Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) розробили попереднє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва міні-ТЕЦ на твердих побутових відходах (ТПВ) в м. Суми. Документ допоможе залучити до реалізації будівництва іноземні інвестиції. Їхній необхідний обсяг становить 334 млн грн.

Населення міста Суми становить 270 тис. мешканців, які у 2015 році спродукували 57 тис. т ТПВ. Подальше зростання кількості відходів потребує змін у підходах до їхньої утилізації для забезпечення екологічних вимог та збереження земельних ресурсів.

Запропонований проект дозволяє вирішити проблеми утилізації ТПВ з використанням отриманої електричної енергії для потреб живлення очисних споруд, а теплової енергії – для опалення і гарячого водопостачання міста. ТЕО містить інвестиційні заходи, що включають організацію роздільного збирання ТПВ; будівництво на майданчику очисних споруд міста Суми міні-ТЕЦ на ТПВ електричною потужністю 1,5 МВт, тепловою – 6 Гкал на годину.

Економія природного газу в результаті реалізації проекту становитиме майже 7,5 млн нм3 на рік. Щорічне зниження викидів СО2 за рахунок заміни викопного палива очікується у об’ємах 26,2 тис. т.