Завершився конкурс Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) по відбору партнерів у Донецькій та Луганській областях для покращення ефективності використання муніципальних енергетичних ресурсів (міст та територіальних громад у Донецькій та Луганській областях, підконтрольних Уряду України). Робота з містами-партнерами, які будуть відібрані, вестиметься в напрямі покращення ефективності використання муніципальних енергетичних ресурсів. Така мета буде досягатися завдяки проведенню навчання фахівців та наданню містам допомоги у розробці Планів дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) або аналогічних документів, що визначають енергетичний розвиток та сприяють зниженню викидів парникових газів. Ці плани базуються на енергетичних аудитах систем енергопостачання та систем надання комунальних послуг. Крім того, Проект USAID надаватиме містам підтримку у створенні системи муніципального енергетичного менеджменту та допомагатиме у залученні фінансів на реалізацію заходів, визначених у енергетичних планах та ПДСЕР.

Напрямки співпраці Проекту USAID з обраними містами та/або територіальними громадами в Східному регіоні можуть включати:

• проведення енергоаудитів (сканувань) ключових енергосистем (сектора ПДСЕР: теплопостачання, водопостачання, транспорт, тверді побутові відходи тощо) та будівель (як попередній етап при підготовці демо-проектів або техніко-економічних обґрунтувань та бізнес-планів);

• надання допомоги в розробленні або доопрацюванні ПДСЕР або інших енергетичних планів;

• створення каталогів інвестиційних проектів, а також інвестиційних програм, в разі необхідності;

• розроблення проектних пропозицій для міжнародних фінансових організацій (МФО) або приватних інвесторів (ДПП);

• надання допомоги у створенні та покращенні системи енергоменеджменту (організація тренінгів, розробка документації тощо);

• надання допомоги в організації роботи в рамках наявних проектів МФО;

• надання юридичної підтримки впровадження механізмів ДПП і ЕСКО, проведення тренінгів із питань ДПП і ЕСКО;

• створення або удосконалення роботи центрів Підтримки ОСББ з питань чистої енергії;

• проведення інформаційної кампанії (інформаційні матеріали, біг-борди, соціальні ТБ-ролики на тему енергозбереження; тематичні телепередачі, прес-брифінги, конференції).
Переможців відбору оголосять згодом.