Львів – місто обласного підпорядкування в Україні, адміністративний центр Львівської області. Площа Львова становить близько 180 км2. Станом на 2010 рік населення міста налічувало понад 760 тис. мешканців.

Місто дуже активно співпрацює з проектами міжнародної технічної допомоги у різних галузях (у т. ч. і спрямованими на покращення міської інфраструктури). Серед його партнерів – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) та інші.

У квітні 2007 р. у складі Львівської міської ради створений відділ енергоменеджменту, у якому діють сектори енергозбереження та енергетичного нагляду. 12 січня 2009 року Львів долучився до Європейської ініціативи «Угода мерів» (її підписанти беруть на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та зростанню якості життя).

У 2011 році місто стало учасником Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». В рамках цього проекту розроблена Програма сталого енергетичного розвитку м. Львова до 2020 року (ПСЕР) – документ, який є складовою стратегічного плану міста в галузях енергоефективності та енергозбереження. Львів став одним із перших міст України, яке розробило та затвердило такий документ. Він був ухвалений рішенням  Львівської міської ради № 633 від 14 липня 2011 року.

ПСЕР м. Львова визначив такі цілі:

  • зменшити рівень енергоспоживання на 20% до 2020 року (за щорічного зниження приблизно на 2%) та на 51,3% – до 2030 року;
  • знизити обсяги використання природного газу на 30% до 2030 року через його економію та заміщення альтернативними видами палива;
  • скоротити обсяги викидів СО2 на 20% до 2020 року тощо.

Варто зазначити, що розробники ПСЕР міста зробили акцент саме на глибокій термомодернізації бюджетних будівель та житлових будинків, а також – на встановленні жорстких вимог щодо  максимального річного теплоспоживання новозведених будівель на рівні 45 кВт∙год/м2.

У 2014 році після підписання відповідного меморандуму розпочалася співпраця міста з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (далі – Проект USAID). Містом проводиться підготовка до оновлення та актуалізації ПДСЕР 2011 року з огляду на суттєві зміни у вартості та доцільності передбачених проектів з енергоефективності.
 

Інфраструктурні проекти в різних сферах м. Львова

ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

За результатами співробітництва міської ради з ЄБРР та фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (Е5Р) комунальне підприємство «Львівтеплоенерго» отримає кошти на реалізацію проекту «Модернізація централізованого постачання
м. Львова». Загальний обсяг залучених коштів становить €30 млн, з яких €10 млн є безповоротним грантом, а €20 млн кредитом з низькою відсотковою ставкою.

Залучені кошти дозволять вирішити низку задавнених проблем щодо низької енергоефективності роботи теплопостачальних підприємств та якості надання послуг. Проектом передбачено встановлення двох когенераційних станцій на ТЕЦ-2 для комбінованого виробництва теплової та електричної енергії, реконструкцію та модернізацію теплових мереж, заміну застарілих магістральних трубопроводів та встановлення необхідних систем контролю, а також облаштування більше 400 індивідуальних теплових пунктів (ІТП) багатоквартирних будинків у Сихівському районі. Очікується, що після завершення проекту майже половина мешканців Львова, близько 370 тис. осіб, будуть забезпечені більш якісним та екологічно чистим опаленням і гарячим водопостачанням, а  розрахункові обсяги заощадження ресурсів становитимуть 6 900 тис. м3 природного газу, 2 900 МВт∙год електроенергії та 15,9 тис. м3 води протягом року. За рахунок більш ефективного використання палива викиди CO2 також скоротяться майже на 80 тис. тонн на рік.

Представники ЄБРР неодноразово підкреслювали, що місто Львів є зразковим з точки зору розробки проектної документації та подання фінансової звітності. 

 

ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ

У жовтні 2016 рокі підписані необхідні документи для реалізації Проекту модернізації інфраструктури очищення стічних вод та будівництва потужностей для виробництва біогазу. Загальна вартість проекту становить €31,5 млн, з них кредитні кошти ЄБРР – €15 млн, кредит NEFCO – €5 млн, грантові кошти E5P – €7,5 млн та місцевий внесок в обсязі €4 млн.

Основними цілями проекту є поліпшення очищення стічних вод у місті, зменшення рівня забруднення річки Полтви і підвищення енергоефективності комунального підприємства «Львівводоканал». Пілотний проект передбачає реконструкцію міських очисних споруджень та будівництво біогазової станції: з мулового осаду стічних вод, який утворюється після очистки стоків, вироблятимуть біогаз з подальшим його спалюванням для отримання теплової та електричної енергії. Отримана енергія буде використовуватися для власних потреб очисних споруд. Очікується, що в результаті впровадження проекту можна буде генерувати 39 400 МВт∙год/рік електричної енергії та теплової енергії.

Також цьогоріч місто отримало грант €380 тис. від Фонду Джона Нурмінена на реалізацію проекту «залучення міжнародної технічної допомоги для нейтралізації стоків біогазової установки та заходів з видалення фосфору на очисних спорудах», що передбачає запровадження процесу додаткового очищення на очисних спорудах для нейтралізації фосфору, який надходить з біогазової установки. Грант надається для придбання устаткування, яке містить: систему хімічного осадження, витратомір стічних вод та поточні аналізатори вмісту фосфору в стічних водах. Зі свого боку, КП «Львівводоканал» фінансує всі витрати на будівельні роботи, робоче проектування, монтаж і введення в експлуатацію системи видалення фосфору, а також на експлуатацію системи дозування хімічних реагентів.

  

ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ

У місті завершується масштабний інфраструктурний проект – будівництво трамвайної колії на Сихів. На нього у 2013 році ЄБРР надав місту кредит у €6 млн, а Німецьке міністерство охорони навколишнього середовища – інвестиційний грант в обсязі €5 млн. Гроші використали на розвиток міської трамвайної мережі. У 2015 році в рамках проекту місто отримало другий транш кредиту в €6 млн на заміну самопливного каналізаційного колектора по вулиці Угорській – пр. Червоної Калини – вул. Стуса, проведення робіт із ремонту Хуторівського моста та будівництва з’їзду зі шляхопроводу Хуторівка. За проектом довжина трамвайної колії становить 11,5 км в обидва боки, проект завершений на 95%.

Крім того, за співфінансування ЄБРР, державного та міського бюджетів місто оновлює трамваї. 31 жовтня 2016 року комунальне підприємство «Львівелектротранс» отримало шість нових трамваїв «Electron» T3L441, сьомий буде доставлений найближчим часом. Контракт на постачання трамваїв підписано за результатами двоетапного міжнародного тендеру, проведеного за Правилами закупівель ЄБРР. Загальна вартість контракту – €6,9 млн.

 

ГРОМАДСЬКІ БУДІВЛІ

Дві бюджетні будівлі Львова планують термомодернізувати на засадах державно-приватного партнерства (ДПП). Фахівці Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) розробили відповідні техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) та презентували документи представникам міської ради.

Обидві установи мають місцеву пічну систему опалення на природному газі, використання якої у дитячих закладах категорично заборонено технічними вимогами і правилами: тож 65 вихованців дитсадка та 320 ліцеїстів із настанням холодів опиняються у небезпечних умовах.

Проект для ДНЗ № 14 передбачає монтування системи трубопроводів із опалювальними приладами, які в холодну пору року працюватимуть на опалення, а в теплу – на кондиціонування повітря; термомодернізацію зовнішніх огороджень та перекриттів будівлі, що сприятиме скороченню споживання природного газу для опалення на 46%. Заплановано також установлення теплового насосу «повітря – вода», що використовуватиме енергію зовнішнього атмосферного повітря та повністю покриватиме 75% загальних річних витрат тепла на потреби опалення. Проект пропонує здійснити монтаж обладнання дублюючого джерела енергії (для використання у періоди пікових навантажень): модульної газової теплогенераторної із двома високоефективними конденсаційними газовими котлами, які в разі необхідності повністю забезпечать потребу будівлі в енергії на опалення. Обсяг необхідних інвестицій становить 704,4 тис. грн.Скорочення витрат природного газу в результаті втілення проекту передбачається на рівні 8 855 м3/рік, а щорічна економія коштів на оплату комунальних послуг – 42 тис. грн.

У ТЕО для Львівського технологічного ліцею запланована термомодернізація зовнішніх огороджень будівлі та заміна вікон на металопластикові з п’ятикамерним профілем і двокамерним склопакетом, утеплення перекриття даху. Проект передбачає монтування системи трубопроводів із опалювальними приладами та обладнання дублюючого джерела енергії (для використання у періоди пікових навантажень). Біля будівлі котельні пропонується встановлення системи генерування теплоти (теплового насосу «повітря – вода»). За рахунок теплового насосу покриватиметься навантаження системи опалення при зовнішній температурі повітря від -1 °С до +8 °С. У діапазоні близьких до -1 °С температур тепловий насос працюватиме в парі з газовим котлом. При температурах від  -1 °С до  -15 °С  функціонуватиме лише газовий котел (у конденсаційному режимі). У літній час насос можна буде використовувати для холодопостачання ліцею, що дозволить значно зекономити на холодильному обладнанні. Обсяг необхідних інвестицій для реалізації проекту становить майже 3,3 млн грн. Скорочення витрат природного газу в результаті втілення проекту очікується в обсягах 50 466 м3/рік, а щорічне зниження сумарних експлуатаційних витрат – 284,4 тис. грн.

Для проектів, запланованих до реалізації у м. Львові, найприйнятнішою є концесійна форма ДПП. Вона передбачає залучення приватного партнера через укладення довгострокового концесійного договору між ним та Львівською міською радою. Згідно з таким договором, міська рада інвестує у підвищення енергоефективності об’єктів, гарантує підтримку заходів та інвестицій приватного партнера зі встановлення системи генерування теплоти і подальше повернення інвестицій шляхом придбання у приватного партнера теплової енергії за привабливим для обох сторін тарифом. Приватного партнера обиратимуть за результатами відкритого конкурсу.

У результаті презентації проектів 6 жовтня у Львові міська рада підтвердила готовність фінансувати проекти в обсягах, що будуть визначені схемою фінансування та взяла на себе відповідальність за проведення державної експертизи ТЕО. Проекти будуть представлені Комісії із питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради, а Проект USAID надасть допомогу в пошуку інвесторів.

 

Інформаційна кампанія проекту USAID у Львові

Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» проводить широку інформаційну кампанію, в тому числі й у м. Львові, оскільки виховання в українців сумлінного ставлення до використання енергетичних ресурсів є дуже важливим завданням. А заходи інформаційної кампанії за порівняно невеликих витрат можуть мати суттєвий ефект. В результаті кожен повинен відчувати власну відповідальність щодо тепла та комфорту у своїх помешканнях, поводження з власним житлом тощо.

У Львові зовнішня соціальна реклама Проекту USAID «Утеплюйтесь правильно!»  розміщена на  40 білбордах та 16 сітілайтах. Львів кілька років поспіль брав участь у Європейському тижні сталої енергетики. У 2016 році команда Проекту USAID долучалася до проведенні Днів Америки у Львові, під час яких також інформувала місцеву громаду про енергоефективність, енергозбереження та соціальний захист населення.

Навесні 2016 року п’ять загальноосвітніх навчальних закладів міста взяли участь у конкурсі на зменшення споживання електроенергії, що проводився в рамках Проекту USAID. Однією з переможниць конкурсу стала львівська загальноосвітня школа № 99.


ПІДТРИМКА РЕСУРСНИХ ЦЕНТРІВ ПІДТРИМКИ ОСББ ІЗ ПИТАНЬ ЧИСТОЇ ЕНЕРГІЇ У ЛЬВОВІ

 

Допомога від Проекту USAID в удосконаленні системи енергоменеджменту

Система енергетичного менеджменту будівель запроваджена у Львові ще до підписання Угоди мерів. У 2015 році був налагоджений щоденний збір даних споживання енергоресурсів за допомогою програмного забезпечення uMuni. Він здійснювався у всіх будівлях бюджетної сфери і в 2015 році дозволив місту зекономити на використанні енергоресурсів у бюджетній сфері 32,3 млн грн. Станом на вересень 2015 року система енергомоніторингу охоплювала 370 бюджетних будівель міста.

Проект USAID надає Львову всебічну методичну та консультативну допомогу місту для того, щоб система енергоменеджменту відповідала вимогам ISO50001.