Рівне – адміністративний, економічний та культурний центр Рівненської області. Його площа становить 63 км2. Станом на 1 січня 2015 року в місті проживало 249,6 тис. осіб. Кілька років тому Рівне увійшло в десятку кращих європейських міст і регіонів у конкурсі «Європейські міста та регіони майбутнього 2012/13».

Місто співпрацює з проектами міжнародної технічної допомоги у різних галузях (у т. ч. і над покращенням міської інфраструктури). Серед партнерів Рівного – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) та інші. В 2012 році в Рівному на базі ПрАТ «ЕСКО-Рівне» створений відділ енергоменеджменту, підпорядкований керівництву товариства, міської ради та її виконавчого комітету.

У 2011 році місто стало одним із учасників Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». В рамках цього проекту розроблений Муніципальний енергетичний план на 2012-2016 рр. – документ, який є складовою стратегічного плану міста в галузях енергоефективності та енергозбереження. Міська рада затвердила його 26 липня 2012 року. Того ж дня Рівненська міська рада ухвалила рішення про приєднання міста до Європейської ініціативи «Угода мерів» (її підписанти беруть на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя).

У 2014 році після підписання відповідного меморандуму розпочалася співпраця міста з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (далі – Проект USAID). Меморандум визначив чотири основні напрями роботи з підвищення енергоефективності міста та залучення коштів на фінансування відповідних заходів:

1) підтримка розроблення стратегічного Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР);

2) допомога із залученням інвестицій;

3) проведення інформаційної кампанії;

4) удосконалення системи енергетичного менеджменту.