Кам’янець-Подільський – місто обласного підпорядкування в Україні, центр Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Площа міста становить майже 28 км2. Станом на 1 січня 2016 року населення налічувало понад 101 тис. мешканців.

Місто має великий досвід співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги в різних галузях. Серед його партнерів – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Світовий банк, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH, Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР) та інші. Але багато значних інфраструктурних проектів реалізується власним коштом чи за допомогою місцевих інвесторів.

У Кам’янець-Подільській міській раді впроваджена посада старшого інспектора з енергозбереження. Його робота підпорядкована безпосередньо міському голові. 23 грудня 2008 року місто долучилося до Європейської ініціативи «Угода мерів» (її підписанти беруть на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та зростанню якості життя).

У 2011 році місто стало учасником Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». У рамках цього проекту розроблений і затверджений рішенням сесії міської ради від 28 лютого 2012 року «Муніципальний енергетичний план м. Кам’янця-Подільського на
2012-2015 роки». Крім того, у 2011 році на виконання «Угоди мерів» та з метою залучення інвестицій на реалізацію енергоощадних заходів місто створило та затвердило довгострокову стратегію підвищення енергоефективності – План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Кам’янця-Подільського (ПДСЕР) до 2020 р. (рішення сесії міської ради № 9 від 29.04.2011 року).

У 2014 році Кам’янець-Подільський увійшов до трійки асоційованих міст-партнерів Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID). У рамках співпраці з Проектом USAID місто удосконалює ПДСЕР з урахуванням амбітних цілей міської влади щодо повного заміщення споживаного природного газу у комунальному секторі на місцеві альтернативні джерела енергії.

ПДСЕР м. Кам’янця-Подільського визначив такі стратегічні завдання:

  • досягнення економії всіх енергоресурсів на 20%;
  • скорочення на 20% використання викопного палива;
  • скорочення обсягів викидів парникових газів у навколишнє середовище на 20%.

 

Інфраструктурні проекти в різних сферах м. Кам'янця-Подільського

ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Наприкінці 2015 року в місті завершився Демонстраційний проект НЕФКО з підвищення енергоефективності за програмою «DemoUkrainaDH». В результаті його впровадження:

1) встановлені 22 сучасні збірні індивідуальні теплові  пункти (ІТП) з паяними теплообмінниками, контрольною арматурою зменшених габаритів та лічильниками тепла у житлових і громадських будівлях, що отримують тепло від котельні на вул. Жукова в мікрорайоні «Жовтневому»;

2) модернізовані та відбалансовані внутрішньобудинкові системи опалення;

3) встановлений мережевий насос із частотним регулюванням в котельні.

Загальні інвестиції в Проект становили 460 тис. євро. Очікуване скорочення викидів СО2 – 850 т/рік, а обсяги заощадження електроенергії – 4 300 МВт∙год/рік (або 30%).

Місто також бере участь у Проекті підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання (UDHEEP). Проект триває від 2014 року та фінансується Світовим банком та Фондом чистих технологій. Бюджет проекту – $15,4 млн. Він спрямований на підвищення економічної ефективності діяльності теплопостачальних підприємств шляхом реконструкції та модернізації обладнання, зниження обсягів споживання паливно-енергетичних ресурсів, підвищення якості надання послуг та поліпшення екологічної ситуації. За кошти кредиту Світового банку в Кам’янці-Подільському заплановане облаштування ІТП багатоквартирних будинків, заміна старих мереж та будівництво по вул. Крип’якевича нової теплоелектростанції (потужністю у 35 МВт), що працюватиме на природному газі та альтернативному паливі. Будівництво приміщення останньої планують завершити до кінця 2016 року. Очікувані результати проекту – заміщення 8 413 тис. м3/рік природного газу; зменшення тепловтрат – 7 692 тис. Гкал/рік; виробництво електроенергії в обсязі 7 421 тис. кВт·год/рік.

 

ГРОМАДСЬКІ БУДІВЛІ

Кам’янець-Подільський також подолав перший етап відбору на отримання грантової допомоги від Посольства Японії в Україні (в рамках грантової програми «Кусаноне»). У разі перемоги місто отримає грант на здійснення капітального ремонту фасаду з утепленням в ДНЗ № 2 на вул. Черняхівського, 60 та капітального ремонту даху, фасаду та системи водовідведення і каналізації в ДНЗ № 15.

У липні 2016 року депутати Кам’янець-Подільської міської ради затвердили заявку на отримання грантової допомоги від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) для впровадження енергоефективних заходів з капітального ремонту системи теплозабезпечення та гарячого водопостачання в ДНЗ № 2. 

 

Інформаційна кампанія Проекту USAID у Кам'янці-Подільському

Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» проводить широку інформаційну кампанію, в тому числі й у
м. Кам’янці-Подільському
, оскільки виховання в українців сумлінного ставлення до використання енергетичних ресурсів є дуже важливим завданням. А заходи інформаційної кампанії за порівняно невеликих витрат можуть мати суттєвий ефект. В результаті кожен повинен відчувати власну відповідальність щодо тепла та комфорту у своїх помешканнях, поводження з власним житлом тощо.

Місто за підтримки низки міжнародних партнерів кілька років поспіль бере участь у Європейському тижні сталої енергетики. Навесні
2016 року п’ять загальноосвітніх навчальних закладів м. Кам’янця-Подільського взяли участь у конкурсі на зменшення споживання електроенергії, що проводився в рамках Проекту USAID. Однією з переможниць конкурсу стала кам’янецька загальноосвітня школа № 12.

ПІДТРИМКА РЕСУРСНИХ ЦЕНТРІВ ПІДТРИМКИ ОСББ ІЗ ПИТАНЬ ЧИСТОЇ ЕНЕРГІЇ У КАМ'ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ

Допомога від Проекту USAID в удосконаленні системи енергоменеджменту

У 2007 році відповідним рішенням міськвиконкому затверджений документ «Про впровадження системи енергетичного менеджменту в
м. Кам'янець-Подільський», призначені особи, відповідальні за збір показників приладів обліку (лічильників), фіксації їх у журналах та внесення в програму «Енергоплан». Щороку у місті спостерігається значне зниження споживання енергії бюджетними закладами.

Проект USAID надає Кам’янцю-Подільському всебічну методичну та консультативну допомогу для того, щоб система енергоменеджменту відповідала вимогам ISO50001.