1 листопада команда Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) розпочала серію дводенних тренінгів "ЗМІ про енергоефективність: компетентно, об'єктивно, мотиваційно". Першими учасниками занять стали 36 журналістів з Вінницької, Київської, Сумської та Чернігівської областей. Привітати їх та розповісти про питання енергоефективності та енергозбереження на національному рівні приїхав Генадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

Цього року команда Проекту USAID запропонувала журналістам поговорити про альтернативні джерела енергії та перспективи заміщення ними природного газу в Україні, а також розібратись в основних аспектах запровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках та дізнатися більше про принципи пасивного будинку. На прикладах реальних статей та сюжетів експерти демонстрували важливість створення мотиваційних текстів, а також необхідність завжди пам’ятати про компетентність та об'єктивність журналіста та роз’яснювальну функцію ЗМІ.

Крім експертів Проекту USAID з журналістами спілкувалися представники київських ОСББ, які розповіли про запровадження енергоефективних заходів задля досягнення економії енергетичних і фінансових ресурсів у своїх будинках, про позитивні зміни від залучення "теплих кредитів".

Наприкінці першого дня навчання журналісти відвідали "Науково-освітній центр проектування та дослідження будівель з близьким до нульового енергоспоживанням". Інтерактивний формат навчання та можливість на власні очі побачити новітні технології, які стосуються енергоефективності у житловому секторі дозволили журналістам швидко освоїти базові принципи енергозбереження та основи енергоощадної поведінки.

В результаті роботи творчих лабораторій, у які учасники семінару об’єдналися на другий день навчання, народилися креативні, мотиваційні статті, мета яких - допомогти українцям приймати правильні рішення щодо енергоефективності та комфорту у їхніх будинках та помешканнях. Створений матеріал журналісти презентували на розсуд своїх колег та експертного журі. Найближчим часом команда Проекту USAID проведе ще чотири такі тренінги у своїх містах-партнерах.