Наприкінці вересня Одеська область приєдналась до партнерів Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID), а вже в листопаді команда проекту організувала триденний навчальний семінар, щоб надати новим партнерам необхідну інформацію з питань енергопланування, енергоменеджменту та підготовки проектних пропозицій з чистої енергії.

Навчання проходило з 21 по 23 листопада та об’єднало енергоменеджерів, фахівців комунальних підприємств та представників міських рад з Балти, Білгорода-Дністровського, Болграду, Ізмаїла, Одеси, Рені, Чорноморська, Южного та Херсону. Фахівці південного регіону разом з експертами Проекту USAID вивчали наступні питання:

•    політика уряду України щодо енергоефективності та відновлюваних джерел енергії;
•    державна політика енергозбереження країн ЄС та Угода мерів;
•    процес підготовки Планів дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) та розробка інвестиційних програм, тощо.
•    потенційні проекти з чистої енергії та заходи з енергозбереження в інфраструктурних секторах міста;
•    методологія енергетичного планування та енергоаудиту.

Впродовж наступних шести місяців Проект USAID разом з муніципалітетами створить у кожному місті дорадчий комітет та робочу групу з питань розробки ПДСЕР. Ці документи представляють собою «карту дій» для кожного з міст-підписантів Угоди мерів, які добровільно зобов’язались підвищувати енергоефективність та нарощувати використання альтернативних і відновлюваних джерел енергії на своїх територіях. Такий підхід дає змогу скоротити споживання традиційних видів палива та зменшити викиди вуглекислого газу (СО2) у навколишнє середовище.

Для учасників робочої групи кожного міста експерти Проекту USAID  проведуть додаткові 3 тренінги, під час яких буде визначено базовий кадастр викидів міст, складено перелік потенційних проектів, проведено їх ранжування, розроблено інвестиційну програму та, врешті, сформовано ПДСЕР. Після цього плани дій пройдуть громадські слухання, будуть доопрацьовані відповідно до зауважень та відправлені на розгляд дорадчих комітетів. Отримавши погодження останніх, ПДСЕР будуть внесені на голосування міських рад.  Проголосувавши за прийняття плану дій кожне з нових міст-партнерів Проекту USAID зробить перший крок на шляху до збільшення власної енергоефективності та скорочення викидів СО2.