Для того, щоб контролювати свої витрати води та платити тільки за те, що ви спожили, необхідно встановити лічильники. Якщо їх не буде, то обсяг спожитої води визначатиметься за нормами, які встановлюються органами місцевого самоврядування залежно від виду благоустрою житлового фонду (облаштування квартир санітарно-технічним обладнанням).

Що таке лічильник води?

Лічильник води – це прилад, призначений для визначення кількості (об’єму) води, яка пройшла через водопровідну трубу за певний проміжок часу. 

Необхідно розрізняти:

- вузол комерційного обліку води (в народі - загальнобудинковий лічильник), що забезпечує загальний облік споживання  води в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом. Такі вузли обліку встановлюють на межі майнової (балансової) належності, яка визначає межу розподілу  інженерної мережі  між  оператором зовнішніх теплових мереж і  власником (співвласниками) будівлі. Ця межа, як правило, проходить по зрізу зовнішньої стіни будинку;

- вузол розподільного обліку (або квартирний лічильник), що забезпечує індивідуальний облік споживання  води в будівлях, де налічуються два та більше споживачів. 

Встановлення побудинкового комерційного обліку води є обов’язковою умовою згідно з вимогами Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" №2119-19 від 22.06.2017.


Види лічильників

-   електромагнітні (індукційні).  Принцип дії: вплив на потік електропровідної рідини (води) електромагнітним полем і вимірювання електрорушійної сили, що виникає в потоці за законом Фарадея, та пропорційна швидкості потоку води. Такі лічильники вимагають постійного електроживлення. Висока вартість. Малочутливі до забруднень води; 

-   ультразвукові . Принцип дії: у приладі генеруються ультразвукові сигнали, спрямовані вздовж потоку і назустріч йому, Різниця проходжень сигналів через потік пропорційна швидкості потоку. Такі лічильники можуть працювати як від мережі, так і автономного живлення. Менша чутливість до забруднень у воді внаслідок відсутності обертових частин. Компактні габарити, Висока вартість;

-   вихрові (вихроакустичні). Принцип дії: розташована в потоці призма викликає виникнення послідовних вихрових згустків (доріжка Кармана), відстань між якими пропорційна швидкості потоку. Ультразвукова фіксація чергування згустків перетворюється приладом у показники витрат. Такі лічильники потребують постійного електроживлення. Мають високу точність та вартість. Зазвичай використовуються у промисловості;

-   тахометричні (механічні). Принцип дії: крильчатка або турбіна обертається за рахунок руху потоку і передає обертання рахунковому механізму. Не вимагають електроживлення. Найбільш популярні у населення. Дешевше за всі інші типи.


Вузли комерційного обліку

Вузли комерційного обліку води належать власнику (є спільною власністю співвласників) будівлі. Вони приймаються виконавцем послуги з водопостачання та оператором зовнішніх інженерних мереж водопостачання на абонентський облік протягом 14 календарних днів із дня встановлення або дня отримання виконавцем та оператором звернення власника (співвласників).

Загальний обсяг споживання гарячої або питної води у такій будівлі визначається як сума обсягу, визначеного за допомогою квартирних лічильників, та обсягу, розрахованого за нормою споживання для споживачів без квартирних лічильників. 

У разі наявності у будівлі  комерційних вузлів обліку гарячої, питної води, визначені за їх показаннями витрати води розподіляються між споживачами таким чином:

1) якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені квартирними лічильниками гарячої, питної води, загальний обсяг спожитої відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами згідно з показаннями квартирних лічильників.

Якщо виникає різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника та обсягом гарячої, питної води, визначеним як сума показань квартирних лічильників, така різниця розподіляється відповідно до методики розподілу між споживачами обсягів, спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства;

2) якщо жодне приміщення у будівлі не оснащене квартирними лічильниками гарячої, питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами;

3) якщо частина приміщень у будівлі оснащена квартирними лічильниками гарячої, питної води, а частина ні, то обсяг відповідної комунальної послуги, спожитий споживачами у приміщеннях, оснащених квартирними лічильниками, встановлюється у розмірі, визначеному за допомогою таких лічильників, а загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби та споживачами у приміщеннях, оснащених квартирними лічильниками) розподіляється між споживачами без квартирних лічильників пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.



Питання обліку наданої споживачу води врегульовані:

– Законом України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" від 22.06.2017 №2119-19;
 Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність", редакція від 02.08.2017 №1314-18; 
– Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №630;
– Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань ЖКГ України від 27 червня 2008 року за №190, зареєстрованих Міністерством юстиції України від 7 жовтня 2008 року за №936/15627.
– Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу України від 5 липня 1995 р. №30, зареєстрованими Міністерством юстиції України 21 липня 1995 р. №231/767.

Відповідно до цих документів облік води здійснюється засобами вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію.