МЕТА

Мета практичного посібника, який розроблено фахівцями Проекту USAID, − допомогти українським містам у проведенні комплексного аналізу загальних характеристик та потенційних наслідків реалізації інвестиційних проектів. Ці проекти передбачено втілити під час впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) у різних секторах міського господарства.

Комплексний аналіз виконується з використанням спеціальної розрахункової програми PRAIP: The Program for Ranking and Analysis of Investment Projects, методика роботи з якою детально описана у посібнику.

ЦІЛЬОВА АУДИТОРІЯ

-    представники органів місцевої влади;
-    працівники комунальних підприємств (теплопостачання, водопостачання та водовідведення, громадського транспорту, освітлення міста, озеленення та благоустрою тощо).

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ПОСІБНИК:

Посібник "Основні положення роботи в розрахунковій програмі PRAIP: The Program for Ranking and Analysis of Investment Projects" складається з шести розділів та додатків.
 
У першому розділі надано загальний огляд можливостей та призначення програми PRAIP. Розглядаються два підходи, що застосовуються при розробленні ПДСЕР: підхід "зверху вниз": оцінювання обмежень та можливостей, які існують в місті для впровадження Плану дій, та підхід "знизу вверх", заснований на оцінюванні потреб території, де ПДСЕР реалізовуватиметься. Автоматизоване формування інвестиційної стратегії за конкретними секторами міського господарства дозволяє обрати оптимальний з усіх можливих шлях реалізації інвестиційних проектів (ІП). При цьому можна оцінити, чи має досліджуваний населений пункт достатній обсяг грошових ресурсів для втілення проектів, відповідно до наявної фінансової рамки.

У другому розділі розглядається структура програми PRAIP та програмне забезпечення, необхідне для її роботи. Наведено загальну блок-схему програми. У якості комп'ютерної оболонки для створення програми PRAIP обрано систему математичного моделювання Scilab. Важливими перевагами Scilab є відкритість для вільного розповсюдження (open source), безкоштовність, висока функціональність, адаптованість для вирішення оптимізаційних завдань тощо.  Детально описано, як відбуваються установка програми PRAIP на персональний комп’ютер користувача та підготовка програми до роботи.

У третьому розділі описується інтерфейс для роботи із вхідними даними інвестиційних проектів, який містить п’ять основних аркушів-вкладок:

1) Загальні дані
2) Індивідуальні показники проектів
3) Загальне фінансування проектів
4) Щорічна економія від реалізації проектів
5) Формат збереження результатів розрахунків

Наприклад, на 3-ій аркуш-вкладку вноситься інформація що ілюструє фінансову рамку з конкретного сектору комунального господарства, розраховану на прогнозований період реалізації усіх інвестиційних проектів, а також інформацію щодо прогнозованої тенденції зміни вартості інвестицій, необхідних для реалізації проектів згідно із ПДСЕР. Важливою є спроможність користувачів за допомогою програми оцінити обсяги економії, що має дати реалізація ІП при тому чи іншому підході до фінансування проектів.

Четвертий розділ описує виконання розрахунків у програмі PRAIP. Час роботи операційного блоку програми при виконанні розрахунків може варіюватися від 10 секунд до кількох хвилин, залежно від об’єму вхідних даних та потужності персонального комп’ютера користувача.

П’ятий розділ присвячений аналізу причин виникнення помилок та шляхів їхнього усунення. Може бути лише два типи помилок: "системні помилки", пов’язані з неправильним відображенням місцезнаходження файлів програми PRAIR, застарілими версіями операційної системи Windows, та "помилки вводу даних", спричинені некоректним введенням вхідних параметрів та характеристик досліджуваної множини ІП.

У шостому розділі йдеться про результати ранжування та розрахунків. Результати аналізу й ранжування ІП, а також усіх розрахунків систематизуються та формуються у спеціальний звіт та зберігаються у TXT- або XLS-файлі за вибором користувача.

Додаток містить приклад звіту з результатами розрахунків, сформований програмою PRAIP для громадських будівель міста Луцька в рамках реалізації ПДСЕР у 2015 році.

ОЧІКУВАНИЙ ВПЛИВ ПОСІБНИКА

Посібник стане у нагоді фахівцям комунальних підприємств і міських адміністрацій, що мають намір сприяти втіленню економічно та соціально доцільних енергоефективних проектів і заходів зі зменшення викидів парникових газів у довкілля. Застосування програми PRAIR уможливить значно скоротити витрати робочого часу користувача, знизити ймовірність допущення механічних помилок при виконанні громіздких та багатофакторних фінансово-економічних розрахунків. Таким чином посібник покращить якість Планів дій зі сталого енергетичного розвитку українських міст.