3 лютого 2017 року Проект USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) спільно  з депутатами Верховної Ради України провів брифінг за результатами поїздки до США з обміну досвідом щодо переходу до низьковуглецевого розвитку економіки. На заході було представлено досвід США у питаннях розвитку та впровадження зеленої енергетики та шляхи щодо практичного впровадження американського досвіду в Україні.

Учасники брифінгу – народні депутати України, які в січні 2017 відвідали США  в рамках програми Проекту USAID: Ольга Бєлькова, Заступник голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Олексій Рябчин, Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки:; Остап Єднак, Секретар Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

Важливість розвитку В Україні питання низьковуглецевого розвитку мають стати одними із основних важелів економічного зростання. Українським науковцям, урядовцям, народним депутатам, представникам громадського суспільства, які займаються формуванням та впровадженням державної політики у цій сфері бракує досвіду та розуміння усіх аспектів переходу до низьковуглецевої економіки. Це призводить до обрання Україною енергоємних та вуглецеємних сценаріїв економічного розвитку, що спричиняють негативні наслідки для сталого розвитку, стимулів та розвитку чистої енергії та загалом не сприяють енергетичній безпеці України.

Організована Проектом USAID у січні 2017 року ознайомча поїздка до США дозволила представникам Українського Уряду, Верховної Ради України (ВРУ), а також науковцям підвищити рівень знань щодо цілей і процесів переходу до низьковуглецевого розвитку, набути досвіду розробки та реалізації кращих політик, які підтримують виважений перехід до економіки з низьким рівнем викидів парникових газів у довгостроковій перспективі. Під час перебування в США, учасники української делегації взяли участь в офіційних зустрічах із посадовцями Конгресу США, Держдепартаменту США, Міністерства енергетики США, USAID, представниками Адміністрації енергетичних досліджень і розвитку штату Нью-Йорк, представниками Зелених банків штату Коннектикут та Нью Йорк, офісом мера міста Філадельфія та Губернатором штату Коннектикут, вченими провідних вашингтонських університетів – Університету Джонса Гопкінса та Університету Джорджа Вашингтона.

На брифінгу обговорювалися наступні питання: як результати поїздки до США сприятимуть зміцненню політичної підтримки та розробці законодавчої бази щодо переходу до низьковуглецевої економіки; запровадження процедур та механізмів, які сприятимуть доступу до енергоефективних та енергозберігаючих технологій, переходу до відновлюваної енергетики задля реалізації низьковуглецевого сценарію розвитку економіки України.

РЕПОРТАЖ ІЗ ПРЕС-БРИФІНГУ>>

###

Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», який реалізується на національному рівні та в 34 українських містах, створений щоб допомогти муніципалітетам та уряду подолати енергетичну кризу за допомогою різних інструментів і заходів. Всі вони спрямовані на зниження енергоспоживання, скорочення витрат на енергоносії, зменшення викидів парникових газів за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій та використання альтернативних джерел енергії. Більш детально про Проект USAID та його діяльність у містах-партнерах читайте на нашому сайті.