17 лютого Проект USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" та Держенергоефективності організували прес-тур для більш ніж 25 журналістів з національних та регіональних ЗМІ. Очолив захід голова Держенергоефективності Сергій Савчук. Учасники прес-туру разом з представниками Львівської міської ради та Львівської ОДА відвідали два львівських ОСББ, які скористались державною програмою з енергоефективності, успішно впровадили комплекс енергоефективних заходів, та отримали відшкодування частини тіла кредиту не тільки від держави, а ще й від міста. На їх прикладі організатори показали, що брати участь в Урядовій програмі "теплих" кредитів вигідно, а зменшити в рази комунальні платіжки завдяки енергоефективним заходам – реально.

 

Так, ОСББ "Берегиня" залучило на комплексну термомодернізацію будинку 1,3 млн грн за програмою "теплих кредитів", з яких держава та місто відшкодували 810 тис. грн. Комплекс робіт, які ОСББ завершило в січні, дозволив мешканцям будинку сплачувати за опалення лише 23 грн за 1 м², що на 30% менше ніж в середньому по місту. Друге ОСББ "Стрийська, 93" залучило 1,9 млн грн, з яких 671 тис. грн. відшкодувала держава, а 400 тис. грн повернули з місцевого бюджету. У результаті жителі будинку заплатили лише 43% від початкової вартості утеплення і зараз сплачують за опалення 21 грн за 1 м².

За словам Віри Ілляш, директора з питань комунікації та зв’язків з урядом Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", держава і муніципалітети сьогодні як ніколи зацікавлені у впровадженні енергоефективних заходів у житловому секторі, адже від цього виграють і споживачі, які в результаті економлять фінанси й енергоресурси, і держава, яка підтримуючи енергоощадливі ініціативи зміцнює власну енергонезалежність. Найближчим часом журналісти зможуть побачити найпрогресивніші ОСББ Луцька.