Експерти Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) активно проводять енергоаудити у своїх нових містах-партнерах. Так, для очільників Болграду, Маріуполя, Одеси, Чорноморська та Южного вже підготовлені звіти про енерговитрати та енерговтрати у 112 бюджетних будівлях – місцевих лікарнях та школах, дитячих садках, адміністративних будівлях, а також типових житлових будинках. Усі об’єкти були відібрані на основі аналізу їх технічного стану, року забудови, значущості соціальних покращень від впровадження енергоефективних заходів, рівня споживання енергоресурсів, наявного потенціалу економії.

Результати енрегоаудиту показали, що, наприклад, у житловому секторі більшості міст будівлі мають понаднормове споживання енергоресурсів та один з найнижчих класів енергоефективності – "F". Крім того, експерти виявили, що через недотримання норм повітряного режиму для більшості перевірених будівель характерним є значне відхилення фактичного рівня споживання теплової енергії від базової потреби. А низький рівень енергоефективності будівель зумовлений тим, що переважна їх більшість побудована в 1970-1990 роках, коли внаслідок низької вартості енергоносіїв, "енергоефективне будівництво" було економічно невиправданим.

За результатами проведених енергоаудитів експерти Проекту USAID розроблять для кожного міста декілька альтернативних варіантів енергоефективних заходів, які відрізнятимуться один від одного обсягом робіт, переліком заходів і закладів, загальним потенціалом енергозбереження та обсягом необхідних інвестицій. Крім того, експерти Проекту USAID підберуть та запропонують грантові програми фінансування, за допомогою яких міста зможуть реалізувати обрані енергоефективні заходи та проекти чистої енергії.

ПЕРШІ КРОКИ

Ізмаїл

17 березня в Ізмаїлі експерти Проекту USAID презентували План дій зі сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР). До нього увійшли 73 проекти, реалізація яких допоможе місту зменшити енергоспоживання на 196,8 тис. Мвт на рік та скоротити викиди CO2 на 70,1 тис.т. до 2030 року.  Усі запропоновані проекти були розроблені фахівцями для секторів теплопостачання, водопостачання та водовідведення, транспорту, системи освітелння, житлового сектору та ін.

Маріуполь

З грудня 2016 по березень 2017 року в Маріуполі експерти Проекту USAID проводять енергоаудит у 40 будівлях – місцевих лікарнях та школах, дитячих садках та типових житлових будинках. Головне завдання – виявити основні джерела енерговтрат міста та визначити план основних енергоефективних заходів. Їх реалізація дозволить місту значно скоротити споживання енергоресурсів та підвищити рівень енергоефективності муніципальних та житлових будівель. Також експерти Проекту USAID допоможуть місту впровадити систему енергоменеджменту, розробити План дій зі сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР), а також підібрати грантові та кредитні програми для подальшого впровадження енергоефективних заходів та проектів чистої енергії.

Одеса

В Одесі експерти Проекту USAID провели енергоаудит 40 муніципальних об’єктів, серед яких 13 дитячих садків, 23 школи, гімназії та навчально-виробничі комбінати, а також будівлі поліклінік, пологового будинку та Приморської районної адміністрації. Для кожного об'єкту фахівці проаналізували поточний стан огороджувальних конструкцій, інженерних мереж (системи опалення, гарячого водопостачання, вентиляції, освітлення) та електрообладнання. Також експерти Проекту USAID склали енергетичні баланси будівель, визначили їх базову лінію енергоспоживання, запропонували енергозберігаючі заходи, а також визначили ефективність та економічну доцільність їх впровадження.

Чорноморськ

Експерти Проекту USAID разом з муніципалітетом Чорноморська проаналізували первинну документацію щодо енергоспоживання всіх муніципальних будівель та типових житлових будинків міста. За результатами було обрано 16 об’єктів з найбільшим рівнем енерговитрат, де в подальшому експерти проводили більш детальний енергоаудит. Це дало змогу сформувати для кожної будівлі перелік енергоефективних заходів з урахуванням кращих міжнародних практик, нормативно-правової бази та правил безпеки в будівельній сфері.

До кінця травня 2017 року експерти Проекту USAID підготують для Чорноморська План дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) – комплексну стратегію енергеефективності з детальним планом впровадження енергоощадних заходів та проектів чистої енергії.