26 квітня в Києві відбулася урочиста церемонія вручення звітів за результатами енергоаудитів шкіл-переможців конкурсу на зменшення споживання електроенергії, який проводив Проект USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) серед 78 навчальних закладів з 16 своїх міст-партнерів (по п’ять з кожного міста). За час проведення змагання учні разом з учителями змогли заощадили понад 41 тис. кВт∙год електроенергії, що в грошовому еквіваленті дорівнює 78 901 грн.

Найбільших успіхів досягли школи з м. Кам’янець-Подільський (33,5 %) та м. Хмельницький (20,5%).

Відповідно до умов змагання, журі обрало по одному переможцю з кожного міста. За підсумками  конкурсу 16 українських шкіл, які показали максимальний результат економії електроенергії, отримали від Проекту USAID сертифікати на проведення під час опалювального сезону 2017 року перевірки шкільних систем теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також електропостачання. За результатами таких енрегоаудитів експерти Проекту USAID розробили для навчальних закладів по три варіанти найбільш дієвих енергоефективних заходів, розрахували обсяг необхідних інвестицій для їх реалізації, а також можливий термін окупності.

Відкриваючи урочисту церемонію Діана Корсакайте, директор Проекту USAID, зазначила: "Проведення таких конкурсів дає можливість не тільки пояснити дітям важливість збереження енергоресурсів, але й сформувати у них ощадливе відношення до житлово-комунальних послуг в цілому. У майбутньому це забезпечить зміцнення енергонезалежності України, до якої ми з вами так прагнемо. Якщо всі школи-переможці нашого конкурсу найближчим часом реалізують запропоновані експертами Проекту USAID оптимальні пакети енергоефективних заходів, то разом вони зможуть щорічно економити до 7,8 млн кВт∙год або до 8,4 млн грн".

Почесні гості заходу – представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державного Агентства з енергоефективності та енергозбереження та Міністерства освіти і науки України – наголосили, що переоснащення та модернізація українських шкіл задля скорочення їх енерговитрат є важливою метою для керівників навчальних закладів, департаментів освіти та міських рад. Вирішення питання раціонального використання енергоресурсів сьогодні є одним з першочергових кроків на шляху до реалізації загальнонаціональної стратегії енергозбереження.

Окрім звітів за результатами енергоаудитів, експерти Проекту USAID представили учасникам заходу огляд можливих джерел та механізмів фінансування реалізації запропонованих енергоефективних заходів.