Чернігів – місто, що є хорошим прикладом для наслідування, оскільки навіть у доволі непрості для країни часи не припиняє розвиватися й змінюватися на краще. Місцева влада докладає багато зусиль, щоб вирішити нагромаджені роками проблеми та зробити місто більш енергоефективним, охайним та зручним для життя.

Розроблення у співпраці зі спеціалістами Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID) Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) на 2015-2023 роки та його прийняття міською радою відкрило перед Черніговом реальні можливості залучення інвестицій для реалізації енергоефективних проектів та  заходів.

Позитивна кредитна історія, грамотно розроблені заявки до міжнародних фінансових організацій та чіткі бізнес-плани кожного з проектів допомагають привернути увагу міжнародних фінансових організацій до міста Чернігова.

Громадські заклади стануть комфортними та економними

Завдяки розробленому фахівцями Проекту USAID техніко-економічному обґрунтуванню, міська влада подала заявку на залучення кредитних коштів в рамках проекту Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України", які планується спрямувати на підвищення енергоефективності закладів освіти та охорони здоров’я. Впровадження проекту дозволить суттєво зменшити видатки на опалення з міського бюджету, а зекономлені кошти спрямувати на подальшу енергоефективну модернізацію об’єктів міської інфраструктури. До того ж фасади та внутрішнє оздоблення будівель матимуть більш привабливий вигляд, а умови перебування в них мешканців міста стануть комфортнішими. Через закриття енерговитратних котелень та перепідключення споживачів Чернігів отримає можливість модернізувати міську систему централізованого теплопостачання. Очікуваний обсяг залучених коштів становить близько 7,1 млн євро. Заявка Чернігова на отримання фінансування одержала позитивне рішення щодо відповідності критеріям прийнятності проекту та очікує результатів розгляду Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (другого етапу відбору) на початку червня.

Зазначимо, що загальний обсяг фінансування з місцевого бюджету заходів з енергоефективності будівель упродовж 2016 року становив 18,8 млн грн.

Комфортний транспорт – можливість розвантажити дороги та покращити екологію

У 2016 році на міські маршрути Чернігова вийшли 10 нових низькопідлогових тролейбусів, ще п’ять мають бути закуплені у 2017 році. Кошти на оновлення рухомого складу (38,9 млн грн) виділені з міського бюджету.

Місто подало заявку на отримання пільгового кредиту за програмою ЄІБ "Міський громадський транспорт в Україні" вартістю €6,1 млн (техніко-економічне обґрунтування також підготовлено спеціалістами Проекту USAID). За успішних результатів розгляду заявки, місто впевнено наблизиться до виконання одного із завдань ПДСЕР – закупівлі 41 тролейбуса. Окрім економічного, захід матиме і значний екологічний ефект – електротранспорт поступово замінятиме автобуси малої місткості, які стали суттєвою екологічною проблемою майже всіх українських міст.

Пересуватися вулицями стане безпечніше

У 2016 році місто розпочало масштабний проект модернізації вуличного освітлення, яким передбачено встановлення 3340 світлодіодних ламп на заміну застарілим та низькоефективним ртутним лампам. Вартість проекту ─ 8,7 млн грн. У 2016 році з міського бюджету виділено 2,6 млн грн. Повністю втілити проект планується цьогоріч.

Упровадження енергоефективного вуличного освітлення матиме також значний соціальний ефект, оскільки поліпшиться комфорт перебування людей на вулицях міста та подовжиться активний час містян і гостей Чернігова, які почуватимуть себе у безпеці, повертаючись додому чи в готель у темний період доби.

Чернігів є відкритим до співпраці з міжнародними та вітчизняними фінансовими організаціями, при цьому міська політика залучення фінансових ресурсів проводиться прагматично. Якщо, з огляду на значне подорожчання кредитів у іноземній валюті, місто вважає умови договору неприйнятними – проект відтерміновується або проводиться пошук можливості його фінансування з місцевого бюджету розвитку.