У 2013 році в Тернополі затвердили розроблений за підтримки команди Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (далі – Проект USAID) План дій зі сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР), який передбачав скорочення викидів СО2 на понад 22% до 2020 року. У співпраці з фахівцями Проекту USAID у 2016 році документ був актуалізований та його впровадження триває.
 
На підтримку реалізації ПДСЕР, спеціалісти Проекту USAID здійснили енергетичні аудити та розробили техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) глибокої та комплексної термомодернізації 83 освітніх та наукових закладів міста. Запропоновані проекти передбачають утеплення зовнішніх стін будівель, реконструкцію системи опалення, встановлення індивідуальних теплових пунктів, заміну вікон на металопластикові та джерел освітлення на енергоефективні. Вартість робіт оцінюється у €22,5 млн. Реалізувати зазначені заходи планують із залученням кредитних коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у рамках проекту "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України". Відповідна заявка міської влади успішно пройшла другий етап відбору Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та увійшла до попереднього переліку проектів. Триває проходження третього етапу відбору – оцінки Міністерства фінансів України щодо потенційної платоспроможності бенефіціара, у разі успішного проходження якого місто зможе отримати кредитні кошти та впровадити передбачені енергоефективні заходи.

Зростання можливостей кредитування енергоефективних заходів за проектом "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України" дозволило розширити попередньо розроблене ТЕО глибокої термомодернізації закладів освіти Тернополя. Після доопрацювання документу фахівцями Проекту USAID для 10 будівель буде передбачено заміну електричного кухонного обладнання, встановлення геліосистем та теплових насосів для підігріву гарячої води, у т. ч. у басейнах.  Ці заходи дадуть можливість не лише скоротити споживання невідновлюваних енергоресурсів та зменшити викиди СО2, а й дати "зелене світло" використанню альтернативних джерел енергії в місті. Для реалізації проекту необхідно додатково залучити €4,3 млн, отже, загальний обсяг позики від ЄІБ очікується на рівні €26,8 млн.