Проект USAID продовжує навчання журналістів зі своїх міст-партнерів з питань енергоефективності, енергозбереження, функціонування ОСББ та використання альтернативних джерел енергії. Так, у Львові (6-7 липня) та у Дніпрі (11-12 липня) відбулись дводенні тренінги "Головне про енергоефективність у ЗМІ". Участь у них взяли 37 журналістів з Волинської, Дніпровської, Донецької, Львівської та Рівненської областей. Разом з експертами проекту вони не тільки вивчали сучасні енергоефективні технології, матеріали та альтернативні джерела енергії, які краще обирати для модернізації будників. Вони також говорили про новітні технології подання інформації на різних медіа платформах, використання правильної термінології у статтях та відеосюжетах, розвінчували найпоширеніші міфи про створення та функціонування ОСББ.

Не забули організатори тренінгів і про поширення кращих практик своїх міст-партнерів. Так, у Львові журналісти відвідали ДП "Бондарівка" – перший в Україні завод, на якому встановлено автоматичну лінію з переробки відпрацьованих трубчастих та компактних ртутовмісних енергоощадних ламп. Пари ртуті, які раніше через пошкодження колб таких ламп на сміттєзвалищах потрапляли у повітря, ґрунт чи водойми, тепер утилізуються та відправляються на повторне використання. При цьому весь процес переробки є абсолютно безпечним як для працівників заводу, так і для населення. 

Також журналісти зустрілись з головою львівської асоціації ОСББ "Оберіг". На прикладі одного зі своїх об’єднань (ОСББ "Стрийська 91") вона показала, що комплексна термомодернізація будинку (утеплення фасаду, заміна старих вікон та встановлення енергозберігаючих ламп) дозволяє його мешканцям майже на половину скоротити свої витрати на комунальні послуги. 

У Дніпрі журналісти відвідали ОСББ "Будьонного, 75" та ОСББ "Будьонного, 73", які за короткий час свого існування змогли відремонтувати під’їзди, встановити індивідуальний тепловий пункт та замінити електромережі. Більшу частину коштів на всі ці дороговартісні заходи об’єднання Львова і Дніпра отримали завдяки урядовій та муніципальній програмам з енергоефективності. 

Найближчим часом такі тренінги для журналістів відбудуться у Запоріжжі, Києві та Одесі.