Ще два тренінги для журналістів "Головне про енергоефективність у ЗМІ" провела команда Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" (Проект USAID). Цього разу навчання в Одесі, яке проходило 7-8 вересня, об’єднало більше двадцяти представників медіа Вінницької, Одеської та Херсонської областей, а вже наступного тижня естафету підхопили ще тридцять журналістів із Запоріжжя та області.

Дводенні тренінги мали дуже насичену програму – інтерактивні виступи експертів, прес-тури, майстер-клас та гра "Енергоефективні ми", яку розробила команда експертів Проекту USAID. Перед початком навчання кожен з журналістів отримав картку з описом свого героя і разом зі своїми колегами став співвласниками одного з трьох будинків, які мали типові для України проблеми.

Вирішити ці проблеми та написати інформаційні матеріали з практичними та мотиваційними порадами для своїх читачів – це і стало "редакційним завданням" у нашій грі.

Щоб успішно його виконати учасники тренінгу спочатку пройшли інтенсивне теоретичне навчання. Разом з експертами Проекту USAID вони вивчали новітні енергозберігаючі технології, особливості сучасного будівництва, значення пасивних будинків, міфи про ЖКГ та ОСББ. Дізнались і про сучасні технології подання інформації на різних медіа платформах, використання правильної термінології у медіа матеріалах, розвінчували найпоширеніші міфи про створення та функціонування ОСББ, тарифну політику та субсидії.

Далі була практика – наприкінці першого дня журналісти змогли взяти участь у тематичних прес-турах. В Одесі вони відвідали два місцевих ОСББ "Вчитель-2" та "Парк перемоги" – одні з найактивніших місцевих учасників державної програми підтримки енергозбереження "теплі кредити". За два з половиною роки свого існування об’єднання "Вчитель-2" змогло вже тричі отримати кредити та впровадити низку енергоефективних заходів. Було встановлено загальнобудинковий лічильник тепла, енергозберігаючі вікна та вхідні двері у під'їздах, замінено електромережі, а також встановлено енергозберігаючі лампочки та давачі руху на сходових клітинах. В ОСББ "Парк перемоги" журналістам показали і розказали про переваги встановлення ІТП у багатоквартирних будинках. Лише за перший опалювальний сезон роботи ІТП співвласники будинку зекономили 20% тепла, а отже і зменшили суми у своїх платіжках за комунальні послуги.

У Запоріжжі для журналістів було організовано майстер-клас "Як правильно утеплювати будинок", де учасники дізнались хто має проводити роботи з утеплення будинку, як правильно обирати для цього будівельні матеріали, в якій послідовності мають проводитись відповідні заходи. Журналісти одразу змогли застосувати знання на практиці – разом зі спеціалістами з утеплення вони мали змогу утеплити невеличку стіну. Після цього команда учасників тренінгу відвідала два найменших ОСББ в Запоріжжі – "Республіканська 98" (14 квартир) та "Республіканська 94" (12 квартир). Об’єднавши свої зусилля, їх співвласники взяли участь у державній програмі "теплі кредити" та отримали на реалізацію енергоефективних заходів понад 250 тис.грн. За ці кошти та гранти від міста в ОСББ "Республіканська 98" встановили ІТП, а в ОСББ "Республіканська 94" утеплили фасад. Крім того, об’єднання спрямували частину грошей на встановлення енергозберігаючих вікон в місцях загального користування. Як результат, рахунки за тепло скоротились вдвічі у порівнянні з сусідніми будинками.

Другий день тренінгів було присвячено роботі у міні-редакціях. Використовуючи отриману впродовж тренінгу та прес-турів інформацію, команди мали виконати своє "редакційне завдання", яке отримали напередодні. А саме – написати мотиваційну та креативну статтю, яка б показала українцям шляхи вирішення типових для більшості багатоквартирних будинків проблем. Автори найкращих робіт отримали від Проекту USAID сувеніри. Завершальний тренінг вже найближчим часом відбудеться у Харкові.