У сьогоднішніх умовах об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) обмежені в грошах, а залучення ними кредитних коштів на разі не є узвичаєною практикою. Тому існує потреба забезпечити об’єднання фінансовим ресурсом, який був би доступним як з точки зору його вартості, так і з точки зору організаційної простоти отримання коштів. Таким фінансовим інструментом може стати цільовий фонд фінансування енергоефективних заходів – "револьверний фонд", утворений асоціацією ОСББ, кошти якого надаються членам такої асоціації – об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

Револьверний – автоматично поновлюваний (від лат. revolve – обертатись).

Кошти фонду надаються об’єднанням-членам асоціації на умовах безоплатної строкової позики. "Револьверний механізм" функціонування фонду забезпечується таким чином: нові позики ОСББ-членам асоціації надаються у міру та за рахунок повернення раніше отриманих об’єднаннями позик із фонду. Тобто постійне реінвестування проектів акумулює нові ресурси за рахунок грошей, які повертаються у фонд, у тому числі в результаті отриманої економії від упровадження енергоефективних заходів.



Пропонуємо вам ознайомитися з Концепцією створення Фонду фінансування енергоефективних заходів за принципом “револьверного фонду” на базі асоціації ОСББ та Положенням про Фонд фінансування енергоефективних заходів Асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, які розробили експерти Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні". Ці документи ви можете вільно використовувати та модифікувати.

КОНЦЕПЦІЯ СТВОРЕННЯ ФОНДУ ФІНАНСУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ЗАХОДІВ ЗА ПРИНЦИПОМ “РЕВОЛЬВЕРНОГО ФОНДУ” НА БАЗІ АСОЦІАЦІЇ ОСББ

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ФОНД ФІНАНСУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ЗАХОДІВ АСОЦІАЦІЇ ОБ’ЄДНАНЬ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ